BMW

Borusan Holding, 5 Milyar Lira Yatırımla Yüksek Hızlı Şarj Ağı Kuracak

Borusan Holding, Alman ortağı EnBW AG ile birlikte 5 milyar lira yatırım yaparak kendi yüksek hızlı elektrikli araç şarj ağını kuracak.

Ahmet Demir

12 Ocak 2023 14:40
Son Güncelleme: 12 Ocak 2023 16:31
2
Borusan ENBW ENERJI_EV Şarj Ağı Markalama Çalışması

Çelik boru üretiminden lojistik çözümlerine kadar geniş bir alanda faaliyet gösteren Borusan Holding, otomobil tutkunlarının aklına BMW‘nin Türkiye distrübütörü olmasıyla geliyor. Yenilenebilir enerji alanında da çeşitli yatırımları bulunan Borusan Holding, Alman ortağı EnBW AG ile birlikte elektrikli araç şarj sektörüne 5 milyar lira yatırım yapacağını açıkladı.

Yeni kurulan Borusan EnBW Enerji şirketi, Türkiye’de elektrikli araç şarj dünyasında etkin bir hizmet sunmayı planlıyor. %100 yenilenebilir enerji portföyünü oluştururken edindiği mühendislik tecrübesini elektrikli araç kullanıcıları ile buluşturmak isteyen Borusan EnBW Enerji, kuracağı hızlı şarj ağı ile müşterilerine tamamen temiz, hızlı ve son teknolojik standartlarda yapılandırılmış, kullanıcı dostu bir şarj deneyimi yaşatmayı amaçlıyor.

Almanya’da hızlı şarj ağı konusunda pazar lideri olan ana hissedar EnBW AG’nin tecrübesinden istifade edilecek. Ortaklık, Türkiye pazarında başlangıç olarak 500’ü aşkın noktada elektrikli araç hızlı şarj hizmeti vermeyi, ardından yapacağı yatırımlar ile bu sayıyı 7.000 noktaya çıkarmayı hedefliyor. 30 dakikadan az sürede %80 şarj oranı sağlayacak yüksek hızlı şarj ağı, önceden kolay rezervasyon imkanı sunan mobil uygulama ve müşterilerine özel farklı katma değerli çözümlerle desteklenecek.

Borusan EnBW 5 Milyar Liralık Yatırım Yapmayı Planlıyor

Borusan Holding

Borusan’ın kendi şarj ağını kuracağı Aralık 2022’de EPDK tarafından yayımlanan şarj ağı işletmeci lisansçıları listesiyle resmiyet kazanmıştı. Güçlü bir ortakla pazara girecek olan şirketin şarj faaliyetlerinin başında Enis Amasyalı yer alacak.

Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü olarak görev yapacak Amasyalı’nın yatırımla alakalı ifadeleri şöyle: “Enerji sektöründen sonra, sera gazı emisyonlarının önemli bir kaynağı olan ulaşım sektöründe araç filolarının elektrifikasyonunun sağlanması ve bir kritik altyapı olarak elektrikli araç şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması yeni bir temiz dönüşüm sürecini başlattı. Borusan EnBW Enerji olarak, müşteri deneyimi odaklı bir hizmet anlayışını benimseyeceğimiz yeni bir kulvarda yatırım yapmanın büyük heyecanını yaşıyoruz. Elektrikli araç şarj istasyonu ağımıza 2030 yılına kadar yapacağımız 5 milyar TL’yi aşan yatırım ile bu sektörde yaygın hızlı şarj ağına sahip, etkin işletmecilerden olmayı hedefliyoruz.

Elektrikli araç şarj ağı işletmeciliğindeki aktörlerin sayısı her geçen gün artıyor. Pazardan payını almak isteyen irili ufaklı birçok şirket bazen ortaklarıyla bazen de münferiden lisans başvurusunda bulunuyor. Enerji alanında yatırımları bulunan Sabancı ve Borusan gibi büyük grupların sektöre hızlı bir şekilde girmesi ilerleyen süreçte pastanın ne kadar büyük olacağının da habercisi. Üstelik büyük yatırım miktarları açıklayan bu şirketler şarj istasyonu üretimindeki aktörleri de olumlu olarak etkileyecektir. İstasyonların üretimi konusunda istihdam ve sanayiye olan çarpan etkisinin büyümesi için elektrik iletim altyapısının daha fazla zaman kaybetmeden bu ihtiyaca cevap verebilir hâle getirilmesi gerekiyor.

Elektrikli araç ve şarj ekosisteminden gelişmeleri kaçırmamak için bizi Linkedin, Twitter, Instagram ve Youtube üzerinden takip edebilirsiniz.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar