BYD

BYD’den Asya’nın Lityum Başkentine 4,2 Milyar $ Yatırımla Batarya Fabrikası

Çinli teknoloji devi BYD, ‘Asya’nın Lityum Başkenti’ ünvanına sahip Yichun şehrinde 4,2 milyar dolar yatırımla batarya fabrikası kuruyor.

Bilal Akgunduz

16 Ağustos 2022 11:20
Son Güncelleme: 16 Ağustos 2022 17:55
2
byd-blade-battery-han-production

Hızla büyüyen elektrikli araç sektörünün ihtiyacını karşılamak için birbiri ardına yeni lityum iyon batarya fabrikası kuruluyor. Bugünün ilk fabrika haberi, dünyanın üç numarası BYD‘den geldi. Çinli şirket, Yichun şehrine yılda 30 GWh batarya ve 100 bin ton lityum karbonat üreteceği dev bir kompleks inşa edeceğini duyurdu.

‘Asya’nın Lityum Başkenti’ olarak bilinen Yichun, Çin’in Jiangxi eyaletine bağlı bir şehir. Lityum bakımından zengin lepidolitin tüm dünyadaki rezervlerinin %70’ine sahip olan şehir, 2021 verilerine göre kanıtlanmış 2,58 milyon ton lityum oksit kapasitesiyle Çin’in lityum rezervlerinin %31’i, dünyanın ise %12’sini elinde bulunduruyor.

Yichun’da 4,2 milyar dolar yatırım yapacak olan BYD, oluşturacağı kompleks içerisine yıllık kapasitesi 30 GWh olan bir LFP batarya fabrikası ve yılda 100 bin ton lityum karbonat üretecek bir de hammadde işleme tesisi kuracak. Örneğine az rastlanacak cinsten bir yatırıma imza atan firma, halihazırda LFP katotlu pil üretiminin %42’sini tek başına üstleniyor. Çin batarya pazarında ise bu yıl pazar payını %22’ye kadar çıkarmayı başardı.

İlginizi Çekebilir: Lityum İyon Batarya Türleri | LFP, NMC

Lityumun başkentine yatırım yapan tek isim BYD değil. Ganfeng Lithium, LG ESS gibi batarya sektörünün önde gelen isimleri şehirde faaliyet gösteriyor. Kısa süre önce dünyanın en büyük batarya üreticisi CATL, yaklaşık 2 milyar dolar yatırımla Yichun’a fabrika kuracağını açıklamıştı. Sektörün hızla yükselen üreticilerinden Guoxuan High-Tech de 10 GWh kapasiteli batarya üretim hattını 30 Mayıs 2022’de faaliyete geçirmişti.

BYD Bataryalar Tesla Tarafından Kullanılmaya Başlıyor

Dev yatırımlara imza atan BYD, son günlerde en büyük rakibi CATL’ye karşı elde ettiği zaferle basında yer buluyor. Çinli şirket, bıçak şeklinde uzun ince tasarıma sahip LFP pil hücrelerini resmen Tesla‘nın Berlin fabrikasına tedarik etmeye başladı. LFP katotlu hücreleri Almanya’da üretilecek yapısal batarya paketli Model Y’lerde kullanacak olan Tesla, daha önce bu fabrika için batarya paketlerini Çin’den CATL hücreli olarak hazır şekilde alıyordu.

Sadece bir batarya üreticisi olmayan BYD’nin elektrikli araçları da 2022’ye hızlı bir başlangıç yapmıştı. Bu yıl itibarıyla içten yanmalı motora sahip otomobil yapmayı bırakan Shenzhen merkezli şirket, sadece hibrit ve tamamen elektrikli araçlar üretiyor. Araçların neredeyse tamamında kendi ürettiği batarya ve batarya hücrelerine yer veren BYD, Avustralya, Japonya, Almanya, Hollanda, İsveç ve Norveç pazarlarına girerek küresel bir marka olma yolunda ilerliyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar