Togg

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Fiyatları, Evde Şarj Cihazı Kurulum Maliyeti

Elektrikli araç şarj istasyonlarının fiyatı; istasyonun AC veya DC olması, priz sayısı, enerji depolama & dağıtım trafosu ihtiyacı ve istasyonun kurulduğu yere göre değişiklik göstermektedir.

Bilal Akgunduz

4 Mayıs 2022 16:07
Son Güncelleme: 6 Mayıs 2022 23:04
2
mercedes-eqe-500-4matic-charge-speed

Geleceğin akaryakıt istasyonu olacak elektrikli araç şarj noktaları, Türkiye’de hızlı şarj altyapısı oluşturmaya yönelik hibe ve teşviklerin artmasıyla süratle gündemin ilk sıralarına çıktı. Bunun neticesinde elektrikli araç şarj istasyonu ücretleri, AC/DC şarj ünitelerinin fiyatları ve bu şarj sistemlerinin kurulum maliyetleriyle alakalı sorular hızla artmaya başladı.

Elektrikli araç şarj istasyonlarının fiyatı; istasyonun AC veya DC olması, priz sayısı, enerji depolama & dağıtım trafosu ihtiyacı ve istasyonun kurulduğu yere göre değişiklik göstermektedir. Örneğin; ev, iş yeri ve otoparklara uygun trifaze AC şarj istasyonları, şarj ünitesinin niteliğine göre 4-5 bin liradan başlayıp 25-30 bin liraya kadar çıkan fiyatlara kurulabilmektedir. Bununla birlikte DC hızlı şarj istasyonu maliyeti, kurulum için gerekli olabilecek dağıtım trafosu, güç panosu, GSM iletişim masrafları, bütünleşik batarya vb. ile birlikte rahatlıkla 1 milyon liranın üzerine çıkabilmektedir.

Elektrikli Araç AC/DC Şarj İstasyonu Fiyatları*

Şarj İstasyonu Türü Fiyat Aralığı Kurulum Maliyeti
Ev Tipi Tek Faz 7kW AC Şarj Cihazı 200-600$ 0-500₺
Üç Faz 11/22kW AC Şarj Cihazı 300-1500$ 500-3000₺
60 kW DC Şarj Ünitesi + Çift Priz 7.500-12.500$ 15.000-30.000₺
150+ kW DC Şarj Ünitesi 20.000-80.000$ 100.000-500.000₺

*Yukarıdaki tabloda dört farklı elektrikli araç şarj istasyonu için şarj ünitesi/cihazı fiyat aralığı ve Türkiye için ortalama kurulum maliyetlerini bir araya getirdik. Şarj istasyon fiyat bilgisi, ABD, Avrupa ve Çin pazarlarındaki aktif ilanlar incelenerek hesaplanmıştır. Kurulum maliyetleri ise tadilat ve inşaat masrafları tahmînen yazılarak aktarılmıştır.

7 kW tek faz AC şarj cihazları, ev ya da iş yerleri için en masrafsız elektrikli araç şarj çözümü olarak öne çıkmaktadır. Bu tür ürünlerin bazıları tak-çalıştır tarzı ev tipi prizlere bağlanabildiği gibi duvara monte edilen, elektrik tesisatına kendi müstakil priz ve sigortasıyla bağlanabilen çeşitleri de vardır.

Trifaze AC şarj üniteleri, 22 kW hıza ulaşabildiği için en çok tercih edilen şarj çözümleri arasında yer almaktadır. Ev ve iş yerlerine kurulabildiği gibi AVM, otopark gibi kamusal alanlarda da sık görülen bu cihaz türü, 380V üç faz elektrik bağlantısı gerektirdiği için özel kablolama, en az 3x40A üçlü sigorta, sanayi tipi priz ve duvar/zemin montajına ihtiyaç duymaktadır. Bu şarj cihazlarının fiyatı niteliğine göre yurt dışında 300 dolardan başlayıp 1.500 dolara kadar çıkmaktadır. Türkiye’den örnek verilirse ZES EVC02’nin kurulum ve 20 metre kablo dahil fiyatı 17 bin lira civarındadır.

DC şarj istasyonlarında fiyat ve kurulum maliyeti aralığı daha geniştir. Zira birçok farklı nitelikte DC şarj ünitesi üretilip satılmaktadır. Türkiye’de en sık rastlanan çift prizli 60 kW DC şarj üniteleri üzerinden örnek verilirse, ünite maliyetinin yurt dışında 7.500 dolardan başlayıp 12.500 dolara kadar çıktığı görülecektir. Gersan’ın benzer özelliklerdeki çözümü, G-Charge internet sitesinde 325 bin liradan listelenmiştir.

DC ünitelerde şarj kapasitesi arttıkça elektrik tesisat yatırımı da artmaktadır. 350 kW gibi hızlara çıkabilen DC istasyonların hizmet verebilmesi için istasyonun içerisinde dağıtım trafosu da bulunması gerekecektir. Trafo bağlanması, istasyonun zemine monte edilip kablo kanallarının açılması, inşaat masrafları, park alanı düzenlemeleri vb. birçok farklı kalem masraftan sonra her şey dahil kurulumun maliyeti 500 bin liranın altında kalabileceği gibi yüksek kabiliyetli ünitelerde 1 milyon lirayı da aşabilmektedir.

Elektrikli Araçlar için Evde Şarj Cihazı Kurulum Maliyeti

Elektrikli araçların evde şarj edilebilmesi için şarj cihazı kurulum maliyeti, her şey dahil 5 bin liraya halledilebildiği gibi 20 bin lirayı da aşabilmektedir. En iyi ihtimalle 5 bin liraya mâl olan tek faz 16A 220V şarj cihazları, doğrudan ev tipi prizlere bağlanıp mevcut elektrik tesisatını zorlamadan kullanılabilmektedir. Ortalama 3,5 kW hızda AC şarj kapasitesine sahip bu tür cihazlarla bir elektrikli otomobilin tamamen şarj olması 20 saati bulmaktadır.

Şarj süresini kısaltmak isteyen araç sahipleri, sanayi tipi priz ve 40’lık sigorta ile yine tek faz olan 32A 220V Mod 2 şarj cihazları tercih etmektedir. Kurulum dahil maliyeti 7-8 bin liradan başlayıp 10 bin liraya kadar çıkan bu cihazlar ile 7 kW AC hıza ulaşmak mümkün. Ortalama bir elektrikli araç 10 saatte, hatta daha kısa sürede tamamen şarj edilebilmektedir.

Evde şarj hızını daha da yukarı taşımak isterseniz trifaze 3x32A 380V şarj çözümleri tercih etmeniz gerekir. Özel izolasyonlu tesisat bağlantı kablosu, 3x40A üçlü sigorta ve duvar montajı gerektiren bu cihazlar ise, 11 kW ile başlayıp 22 kW hıza kadar çıkabilmektedir. En uygun trifaze şarj çözümü yurt dışında 300 dolara kadar satın alınabildiği gibi zemin montajlı, uzun kablo, stand ve su geçirmez çözümlerde fiyatlar 1500 dolarları bulmaktadır. Trifaze şarj cihazlarında bir elektrikli aracın tamamen şarj olma süresi batarya büyüklüğüne göre 3 ile 5 saat arasında değişmektedir.

Ev ya da iş yerinde şarj için cihaz seçimi yaparken, mevcut tesisatın tek faz mı yoksa üç faz mı olduğunu kontrol etmek gerekmektedir. Ayrıca şarj edilecek elektrikli araç ya da araçların AC şarjda maksimum kaç kilowatt’a kadar destek verdiğini bilmek gerekir. Örneğin 7 kW AC şarj desteği bulunan bir aracı 22 kW trifaze şarj cihazına bağlamanın bir mânâsı olmayacaktır.

Konuyla alakalı otopark kurulum videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar