BYD

Elektrikli Araçlarda Menzili Yüzde 20 Artıracak Yeni Nesil Çipler Tanıtıldı

Elektrikli araç bataryaları için geliştirilen yeni nesil çipler, yüksek voltaj/akım tahmin kabiliyeti sayesinde menzili yüzde 20 artırabilecek.

Bilal Akgunduz

9 Ocak 2023 12:14
Son Güncelleme: 9 Ocak 2023 12:16
2
Texas Instruments EV Battery Monitors

Otomobil dünyasında tamamen elektrikli araçların menzilini artırmak için amansız bir mücadele var. Önceki gün menzile katkı sağlayacak ısıtmalı emniyet kemeri ile alakalı haberi gündemimize taşımıştık. Bu defa daha gelişmiş bir çözümden bahsedeceğiz.

Texas Instruments, batarya paket ve hücreleri için geliştirdiği yeni nesil iki izleme çipini tanıttı. Elektrikli araç bataryalarının yönetiminden sorumlu olan BMS (Battery Management System)  içerisinde kullanılacak bu çipler, önceki nesilde 3,5 mV olan voltaj doğruluk seviyesini 1 mV’ye kadar indirmeyi başarıyor.

İlginizi Çekebilir: Dünyanın En Uzun Menzilli Elektrikli Aracı Zeekr 001 Satışa Çıktı

Bir otomobilin batarya paketi içerisinde binlerce hücre bulunuyor ve şarj/deşarj döngülerinin her bir hücrenin voltaj, akım, sıcaklık, şarj seviyesi, hücre sağlık seviyesi gibi değerler tespit edilerek gerçekleştirilmesi büyük önem taşıyor. Giderek daha gelişmiş BMS çözümleri tasarlayan üreticiler, bataryanın durumunu en yüksek doğrulukla tayin edebildiği takdirde ciddi verimlilik sağlayabiliyor ve aracın menzilini artırabiliyor.

Bu hususta sektördeki en büyük yarı iletken çip tedarikçilerinden biri olan ABD merkezli Texas Instruments, yeni geliştirdiği batarya paket ve batarya hücre izleme çipleriyle voltaj doğruluğunu %0,05 seviyesine kadar indirebiliyor. Böylece batarya içerisindeki hücrelerin şarj durumu mevcut çözümlere kıyasla 3,5 kat daha doğru şekilde tespit edilebilecek.

LFP Bataryalar için Menzil Avantajı Daha Büyük

Voltaj konusunda yüksek hassasiyete sahip ürünler, özellikle LFP katotlu hücreyle donatılan bataryalarda ciddi avantaj sağlayacak. Zira kimyasal yapısı nedeniyle örneğin %70 ile %30 deşarj döngüsü sırasında voltaj seviyesi neredeyse sabit seyreden LFP piller, şarj seviyesi tespitinde BMS’leri en fazla zorlayan hücre türü konumunda.

Texas Instruments, voltaj izlemede 3,5 kat daha doğru çalışan yeni çipiyle LFP bataryaların yüksek doğrulukla izlenebilmesini mümkün kılacak. Yayımlanan basın açıklamasına göre, firmanın yeni çiplerini kullanan bir araçta mevcut batarya ile yüzde 20’ye kadar menzil artışı sağlanabilecek. Yüksek doğruluğa sahip bir batarya yönetim sistemi, elektrikli otomobillerin menzil tahmininin de daha doğru yapılabilmesine yardımcı olacak.

Her parçasında menzile katkı sağlayacak bir optimizasyona açık olan elektrikli otomobillerde ilerleyen yıllarda çok daha uzun menzil değerleri göreceğimiz kesin. Yeni gelişmelerden haberdar olmak için bizi Linkedin, Twitter, Instagram ve Youtube üzerinden takip edebilirsiniz.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar