Aion

Elektrikli Tekneler Toplu Ulaşımda Kullanılmaya Başlıyor

Moskova Belediyesi elektrikli tekne ve vapurları şehir içi toplu taşımada kullanmak için test sürüşlerine başladı..

Ahmet Demir

4 Ocak 2023 11:21
Son Güncelleme: 5 Ocak 2023 07:48
2
6a00d8341c4fbe53ef02af14acb705200b

Elektrikli araç ve batarya dünyasında her gün yeni gelişmeler yaşanıyor. Otomobiller, bisikletler, motosikletler ve hatta uçaklar için elektrikli motorlar ve bataryalar geliştiriliyor. Şehir içi kullanımda da elektrikli otobüsler yaygınlaşmaya başladı. Bu haberimizde ise karayolu yerine denizyolunda bir elektrikli araçtan bahsedeceğiz. Moskova Belediyesi şehir içi toplu ulaşımda elektrikli tekne kullanmaya karar verdi.

Moskova, nüfus bakımından İstanbul’dan sonra Avrupa’nın en kalabalık şehri. Haliyle yüz binlerce insan her gün toplu taşıma araçlarını kullanıyor. Moskova metrosu yaygın ve çok gelişmiş bir altyapıya sahip. Yeraltında günde yüzlerce metro seferi düzenleniyor. Ancak Moskova’nın ortasından bir nehir geçtiği için kara ve demiryolu ulaşımı yeterli çözümü üretemiyor. Yoğunluğun fazla olduğu saatlerde bu gelişmiş ulaşım altyapısı ihtiyaca cevap veremiyor.

Bundan yaklaşık 17 yıl öncesine kadar Moskova nehri üzerinde tekne ve vapurlar hizmet veriyordu. Ancak Moskova Belediyesi bakım masraflarının artması ve verimsizlik gibi nedenlerle nehir üzerinden yolcu taşımacılığına son verdi. Bu karar geçtiğimiz günlerde geride bıraktığımız 2022 yılına kadar geçerliliğini koruyordu.

Moskova Belediyesi almış olduğu kararla nehir üzerinde yolcu taşımacılığına tekrar başlamayı planladı. Ancak büyük bir farkla: araçlar elektrik motoruna sahip olacaktı. Bu kararın alınmasında elektrikli araçların bakım masraflarının içten yanmalı motorlara kıyasla çok daha az olmasının büyük katkısı olduğu su götürmez bir gerçek. Moskova gibi büyük bir metropolde milyonlarca fosil yakıtlı aracın yerine elektrikle çalışan araçlar da hava kirliliğine karşı mücadelede önemli rol oynayacaktır.

St. Petersburg’da üretilecek toplam 21 elektrikli tekne almaya karar veren Moskova Belediyesi, ihale kapsamında 23 adet de şarj istasyonu ve durak olarak kullanılacak iskele kurduracak. Teknelerin tek seferde 50-80 yolcu taşıyabilmesi öngörülüyor.

Karar kapsamında 2022 Eylül ayında deneme sürüşleri başladı. Sinichka ve Filka adı verilen araçlar şimdilik zorlu kış şartlarında test ediliyor. Bu kapsamda yer yer buzullara ev sahipliği yapan nehirde araçlar büyük bir sınavdan geçiyor. Yolcusuz olarak yapılan bu testlerin 3 ay daha sürmesi planlanıyor. Eğer araçlar bu testlerden başarıyla geçebilirse yaz aylarında elektrikli tekne ve vapurlar Moskova’da hizmet vermeye başlayacak. Kim bilir belki Moskova Belediyesi’nin bu kararı bizim de belediyelerimize örnek olur ve İstanbul, İzmir gibi şehirlerimizde elektrikli deniz araçlarını şehir içi ulaşımda görmeye başlarız.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar