BYD

En İyi 11 Çinli Elektrikli Araç Üreticisi

En iyi Çinli elektrikli araç markaları arasında XPENG, NIO, Leapmotor, BYD, Volvo, Skywell gibi firmalar yer almaktadır.

Yavuz Çakır

6 Mayıs 2022 23:49
Son Güncelleme: 7 Mayıs 2022 13:59
2
leapmotor-c01-rear-design21321

Çin’de her ne kadar dünya çapında Tesla kadar bilinen bayrak bir elektrikli araç markası olmasa da Çinli firmaların sektörde öncü rol oynama arzuları dikkat çekmekte. Aynı şekilde Çinli tüketicilerin elektrikli araçlara gittikçe artan ilgisi ve devletin önemli destekleriyle Çin’de günden güne büyüyen elektrikli araç sektörü küresel piyasalara da yön vermektedir. Hükümetin iklim değişikliğine karşı oluşturduğu yol haritasında da önemli bir yeri olan sektörün gelişimi ile birlikte petrol yakıtları ile çalışan araçlara veda etmeye hazırlanan Çinli tüketiciler bataryalı araçları gündemlerine almış durumda.

Halihazırda tüm otomobil piyasasında satışların %15’ini gerçekleştiren Çinli markalar; konu elektrikli araçlar olduğunda ise global satışların %45’ini elinde tutmaktadır. Çinli firmaların iştahlı bir şekilde ar-ge yatırımları yapması ve fütürist planları Çin’in elektrikli araç sektöründe daha da artacak rolüne işaret ediyor. Çin’deki üreticileri daha iyi tanımak için son yıllarda kurulan birçok özel şirketin yanı sıra devlet şirketlerinin de bulunduğu sektörde dikkat çeken 10 Çin malı elektrikli araba markasını sizler için derledik.

Çinli Elektrikli Araç Markaları

Üretici Firma Kuruluş Yılı Araç Markaları
SAIC Motor 1955 Wuling, Baojun, Zhiji IM,

MG, Roewe, MAXUS, R Auto

Changan 1862 Changan, Avatr
Geely 1986 Geely, Volvo, Geometry,

Lynk&Co, Lotus, Smart, Zeekr

BYD Auto 1995 BYD
XPENG 2014 Xpeng
NIO 2014 NIO
Leapmotor 2015 Leapmotor (Leap motor)
Hozon 2014 Hozon NETA
Skywell 2011 Skywell (Skyworth)
BAIC 1958 ARCFOX, BEIJING, BAIC
Aiways 2017 Aiways

SAIC Motor

Wuling Hongguang MINI EV

Merkezi Çin’in Şanghay şehrinde bulunan ve devlete ait olan SAIC Motor halihazırda Çin’in en büyük otomobil üreticisidir. Bünyesinde Maxus, MG, Wuling, Roewe, Baojun, Feifan, ve IM gibi markaları bulunduran SAIC aynı zamanda SAIC-Volkswagen (Volkswagen, Skoda, Audi) ve SAIC-General Motors (Buick, Chevrolet, Cadillac) gibi yabancı markalı ortak girişimlerin de bir parçasıdır.

Uygun fiyatıyla Çin’de satış rekorları kırarak elektrikli araç piyasasını kasıp kavuran ve SAIC-GM-Wuling ortaklığıyla üretilen Hongguang MINI EV modeliyle sektördeki ağırlığını iyice hissettiren SAIC, halihazırda Çin’in en büyük elektrikli araç üreticisi konumunda. Wuling, Baojun, Maxus, MG, Roewe ve Feifan gibi markalarının isimleri altında elektrikli araçlar satan şirket 2021 yılında %10,5 pazar payıyla dünyanın en büyük ikinci şarjlı elektrikli araç üreticisi (hibrit ve bataryalı model üretimine göre) olmuştur. Aynı zamanda %13 küresel pazar payı ile dünyanın en büyük üçüncü tam elektrikli araç (BEV) üreticisi olan şirketin tarihi Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao dönemine dayanmaktadır.

SAIC Motor’a ait markaların öne çıkan 4 elektrikli modeli:

Wuling Hongguang MINI EV

MG Marvel R Performance

Roewe Ei5

Baojun KiWi EV

Changan Automobile

Changan Deep Blue C385

Çin devletine ait olan Changan’ın başlangıcı 1862 yılında Şanghay’da kurulan askeri ekipman fabrikasına dayandırılmaktadır. Merkezi Chongqing’de bulunan firmanın temel faaliyeti binek otomobil, mikrovan, ticari kamyonet ve hafif kamyon üretimidir. Şirket kendisine ait Changan, Oshan, Kaicene gibi markaların yanında Changan-Ford ve Changan-Mazda gibi yabancı ortaklı girişimler kapsamında da araçlar üretmekte ve satmaktadır.

Çin’in hepsi devlete ait olan ve “Big Four” olarak adlandırılan en büyük dört otomotiv şirketinden birisi olan Changan, 2021 yılında 2,3 milyon araç satışı gerçekleştirerek en çok araç satan dördüncü Çinli firma olmuştur. Changan 2017 yılında yaptığı açıklamada 2025 itibarıyla sadece elektrikli araçlar üreteceğini ve o zamana kadar benzinli ve dizel araç üretimini ve satışını sona erdireceğini açıklamıştır. 2021-2025 döneminde piyasaya 21 elektrikli model sürmeyi planladığını belirten Changan, çalışmalarına dünyanın en büyük batarya şirketlerinden biri olan Çinli CATL ve Huawei ile devam etmektedir.

Changan’ın dikkat çeken modelleri:

Changan Deep Blue C385

Avatr 11 (Huawei ve CATL ortaklığıyla)

Geely

Geometry EX3

1986 yılında Li Shufu tarafından kurulan Zhejiang Geely Holding Grubu (ZGH), 1997 yılında otomotiv sektörüne girmek amacıyla bünyesinde Geely Otomotiv Grubu’nu kurmuştur. Merkezi Çin’in Zhejiang eyaletinin Hangzhou şehrinde bulunan grup, bünyesinde bulundurduğu Geely, Lynk&Co (%50 ortaklık), Geometry ve Proton markalarıyla faaliyetlerine devam etmektedir. Otomotiv alanındaki faaliyetlerini yıllar içerisinde büyüten Geely, zaman içerisinde Volvo, Zeekr, Smart, LEVC ve Lotus markalarını da bünyesine katmıştır.

2021 yılında Geely’ye bağlı markalar tüm dünya genelinde 2,2 milyonun üzerinde araç satışı gerçekleştirerek firmaya ait rekoru kırmış ve Geely Otomotiv Grubu da üst üste beşinci defa dünyada yılın en çok satış yapan Çinli otomobil üreticisi olmuştur. Firmanın Kuzey Amerika, Avrupa, Çin ve Güney Doğu Asya’da 40’tan fazla üretim ve montaj tesisi, 8 Ar-Ge merkezi ve 8 tasarım merkezi bulunmaktadır.

Geely bünyesinde faaliyet gösteren markaların birçok elektrikli modeli bulunurken 2021 yılında bir önceki yıla göre %70’ten fazla artış gösteren elektrikli araç satışları 300.000 rakamını aşarak Çinli firmanın küresel satışlarının %15’ini oluşturmuştur.

Geely Grubu’nun öne çıkan elektrikli araçları:

2022 Volvo XC40 Recharge P6

Geometry EX3

Lotus Eletre

BYD Auto

BYD Han EV

1995 yılında Çinli girişimci Wang Chuanfu tarafından kurulan elektronik şirketi BYD, 2003 yılında Qinchuan Otomobil Şirketi’ni satın alarak otomotiv endüstrisine girmiştir. Merkezi Çin’in Xi’an kentinde bulunan şirket binek otomobil, otobüs, kamyon, elektrikli bisiklet, forklift ve şarj edilebilir piller üretmektedir. Özellikle farklı boyutlarda ürettiği elektrikli araçlarla bilinen ve Çin’de en çok elektrikli araç satan firma olan BYD, satışlarının çok büyük bir kısmını Çin’de gerçekleştirse de Avrupa ve Amerika’da da faaliyet göstermektedir. Farklı hissedarları bulunan şirketin ortaklarından biri de Warren Buffett’ın CEO’luğunu yaptığı Berkshire Hathaway Holding’dir.

2021 yılında önceki yıla kıyasla Çin’de şarj edilebilir elektrikli araç satışını %232 artıran BYD 593.745 şarj edilebilir elektrikli araç satarak kendi rekorunu kırmıştır. 2022 Nisan ayında açıklama yapan şirket artık benzinle çalışan araç üretmeyeceğini ve odağını yenilikçi yüksek teknolojili batarya, elektrikli otomobil ve elektrikli kamyon üretimine kaydıracağını kaydetmiştir.

BYD’nin en çok satan 3 elektrikli modeli:

BYD Han EV

BYD Song Plus EV

BYD Yuan EV

XPENG Motors

XPENG P5

2014 yılında GAC Grubu’nun eski yöneticileri Xia Heng ve He Tao ile eski Alibaba yöneticisi He Xiaopeng ve Xiaomi’nin kurucusu Lei Jun tarafından kurulan XPENG, Çin’in yeni nesil elektrikli araç üreticilerindendir. Merkezi Guangzhou’da bulunan şirket Çin dışında ABD, Almanya, Hollanda ve Norveç’te faaliyet göstermektedir. Özellikle Tesla’nın bazı modellerine benzer elektrikli araçlar üretmesiyle bilinen ve “Çinli Tesla” olarak adlandırılan XPENG, XPILOT adı verdiği yarı-otonom sürüş sistemi ile dikkat çekmektedir. 2020 yılında halka arz edilen şirket 2024 yılında piyasaya sürmeyi planladığı uçan elektrikli aracın prototipini 2021 Ekim’de tanıtmıştır.

2021 yılında tüm dünyada 98.155 adet elektrikli araç satan XPENG, bir önceki yıla kıyasla satışlarını %263 artırmıştır. 2021 yılında Zhaoqing fabrikasının 100.000 olan yıllık üretim kapasitesini iki katına çıkarmak için çalışmalara başlayacağını açıklayan şirketin hissedarlarından biri de Alibaba Grup’tur.

XPENG’in dikkat çeken 3 modeli:

XPENG P5 600P

XPENG G3 520i

Xpeng P7 RWD Super Long Range

NIO

NIO EC6

2014 yılında “Çin’in Elon Musk’ı” olarak alınan William Li ve Lihong Qin tarafından Shanghai’da kurulan NIO, yalnızca elektrikle çalışan araçlar üretmektedir. Çin dışında ABD, Almanya, İngiltere ve Norveç’te de faaliyet gösteren şirket kendisini premium akıllı elektrikli araç pazarında öncü ve lider bir şirket olarak tanımlamaktadır.

Otonom sürüş, dijital teknolojiler, elektrik enerjisi aktarma organları ve yeni nesil batarya teknolojileri ile ilgili çalışmalar yürüten NIO, 2021 yılında tüm dünyada 91.429 adet elektrikli araç satarak bir önceki yıla kıyasla satışlarını %109 arttırmıştır. Özellikle boşalan bataryayı dolu batarya ile değiştiren ve elektrikli araçların şarj derdine derman olan tamamen otomatik “Batarya Değişim İstasyonları” ile dikkat çeken firmanın Çin’de 800’den fazla batarya değişim istasyonu bulunurken Avrupa’daki ilk istasyon da Ocak 2022’de Norveç’te açılmıştır.

NIO’nun öne çıkan 3 modeli:

NIO ET5

NIO EC6 Performance 100 kWh

NIO ES8 580 KM

Leapmotor

Leapmotor C11

Leapmotor, Zhu Jiangming tarafından 2015’te kuruldu. Dünyanın en büyük güvenlik kamerası üreticilerinden Dahua’nın da kurucusu olan Leapmotor kurucu ve CEO’su, şirketin ilk dört yılında kendi elektrikli/akıllı araç teknolojilerini geliştirmek için yoğun ar-ge faaliyetleri yürüttü. 2020’de Çinli bir otomobil markasına ait otonom sürüşte kullanılmak üzere geliştirilen ilk yapay zeka çipini tanıtan firma, halihazırda 1200’den fazla patent başvurusuyla akıllı otomobil sektörünün öncüleri arasında yer alıyor.

İlk otomobilini 2019’da piyasaya süren Leapmotor, Çin’in Zhejiang eyaletindeki ‘Jinhua AI’ fabrikasında üretim yapıyor. Firma, 2022’nin ilk dört ayında 30 binden fazla elektrikli araç satarak kısa sürede Çin pazarının büyük oyuncuları arasına katılmış oldu. Kendi teknolojisini geliştirmesi sayesinde hızla büyüyen Leapmotor’un yakında Tesla tarzı CTC (Cell-to-Chassis; araç şasisine entegre lityum iyon pil) bataryalı ilk aracı da piyasaya sürülecek. Bu teknoloji, Leapmotor’un rakiplerinden daha hafif ve iç mekanı daha geniş araçlar üretebilmesini sağlayacak, bataryanın enerji yoğunluğu ciddi şekilde artacak.

Leapmotor’un dikkat çeken modelleri:

Leapmotor T03 (Türkiye’de de satışta)

Leapmotor C11

Aiways

Aiways U5

Volvo Çin’in eski satış müdürü Fu Qiang ve Gary Gu tarafından 2017 yılında Şanghay’da kurulan Aiways yalnızca elektrikli araçlar üretmektedir. Vizyonunu otomotiv endüstrisinde ilerici gelişmeyi mümkün kılmak olarak tanımlayan Aiways’ın Shangrao şehrinde bulunan yenilikçi ve dijitalleştirilmiş tesisi yıllık 300.000 elektrikli araç üretme kapasitesine sahiptir. Bunun yanında firmanın Şanghay’da ar-ge ve tasarım ofisi, Changshu’da batarya fabrikası, Almanya ve Danimarka’da ise ar-ge ve satış merkezleri bulunmaktadır.

Avrupa operasyonlarını Münih’ten yöneten Çinli firmanın Yurtdışı Operasyonlar Başkan Yardımcısı Alexander Klose 2022 Ocak’ta yaptığı açıklamada firmanın Avrupa’da üretim yapma fikrini ciddi şekilde değerlendirdiğini belirtmişti.

Aiways’ın dikkat çeken modelleri:

Aiways U5

Aiways U6 Top Play

Hozon Auto

Hozon NETA S

2014 yılında Çin’in Zhejiang eyaletinin Tongxiang şehrinde kurulan Zhejiang Hozon Yeni Enerji Otomotiv Limited Şirketi bir akıllı elektrikli araç üreticisidir. 2015 yılında Tsinghua Üniversitesi Yangtze Delta Region Enstitüsü ile ortak olarak bir ar-ge merkezi kuran şirket 2017 yılında Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’ndan marka onayını almıştır. 2018 yılında yaklaşık 200 milyon dolar yatırımla yapımı tamamlanan Tongxiang’daki akıllı üretim tesisinin açılışını gerçekleştiren Hozon Auto, aynı yıl içerisinde Çin Endüstri ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı’ndan üretim ruhsatını almış ve elektrikli araç markası Neta’yı resmen tanıtarak Neta N01 modeli ile üretime başlamıştır. Silikon Vadisi, Pekin ve Jiaxing’de ar-ge merkezleri bulunan şirketin yıllık 50.000 araç üretim kapasitesine sahip Tongxiang akıllı fabrikası dışında Yichun’da da inşasına devam edilen bir tesisi bulunmaktadır. Firmanın bugüne kadar yapmış olduğu 700’den fazla patent başvurusu bulunmaktadır.

2021 yılında Çin’de 69.174 adet elektrikli araç satan Neta, bir önceki yıla kıyasla satışlarını yaklaşık %360 artırmıştır. Rakipleri NIO, Li Auto, Tesla ve BYD’ye göre daha makul bir fiyatlama politikası izleyen ve satış sayısını artırarak kar etmeyi planlayan markanın kurucusu ve başkanı Fang Yunzhou 2022 yılında 150.000 araç satmayı hedeflediklerini belirtmiştir.

Hozon’un öne çıkan 3 modeli:

Hozon NETA S

Hozon NETA U Pro

Hozon NETA V Pro

Skywell

Skywell ET5

Skywell Yeni Enerji Otomobil Grup, Çin’de elektrikli araç üretimi alanında önde gelen şirketlerden biridir. Ticari araçlar ve yolcu araçları için birçok üretim ruhsatına sahip olan şirket elektrikli otomobil, büyük ve orta ölçekli elektrikli otobüsler, elektrikli hafif otobüsler, elektrikli lojistik araçları ve özel amaçlı elektrikli araçlar üretmektedir. 2011’de kurulan ve merkezi Çin’in Nanjing şehrinde bulunan Skywell Grup, 2018 yılında Jiangsu eyaletinde unicorn girişim olarak seçilmiştir. 2019 yılında grubun elektrikli ticari araç üretimi ve satışları Jiangsu eyaletinde birinci, Çin genelinde ise ikinci sırada yer almıştır.

2019 yılında otomobil üretmek için grup bünyesinde Skywell (Çin’de Skyworth) markasının lansmanını yapan şirket 2020 yılında ilk modeli ET5’i tanıtmıştır. 2020 yılında satışına başlanan model ülkemizde de Ulu Motor distribütörlüğünde 2021 yılında satışa sunulmuştur.

Skywell ET5’in fiyatını ve özelliklerini öğrenmek ve diğer araçlarla karşılaştırmak için tıklayın

ARCFOX

Arcfox Alpha T

2017 yılında Pekin’de kurulan ARCFOX elektrikli binek araç ve elektrikli crossover üreten bir markadır. 2017 yılında Çin devletine ait olan BAIC Grup tamamen elektrikli otomobillerin geliştirilmesine odaklanan yeni bir marka oluşturmak amacıyla ARCFOX’u kurmuştur. Özellikle Alpha T modelinde Huawei ile yapılan iş birliği ve seri üretimde Huawei’nin akıllı ağ ve akıllı elektrik teknolojisinin kurulması firma adına global düzeyde önemli bir piar unsuru olmuştur.

Mart 2019’da Cenevre Otomobil Fuarı’nda ARCFOX markasının küresel prömiyeri gerçekleştirilmiş ve markanın Avrupa kıtasındaki operasyonlarını geliştirme hedefleri ortaya konmuştur. 2021 yılında 6.000 araç satan ARCFOX 2022 yılı için satış hedefini 40.000 olarak belirlemiştir.

Arcfox’un öne çıkan modelleri:

Arcfox Alpha T Performance

Arcfox Alpha S (Huawei ortaklığıyla)

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar