Honda

Honda ve LG Enerji’den ABD’de Dev Yatırım

Honda ve LG Enerji hafta başında yaptıkları resmi açıklamayla ABD’de yaklaşık 4.4 milyar dolarlık bir yatırımla ortak bir batarya fabrikası kurmayı planladıklarını açıkladı.

Yavuz Çakır

31 Ağustos 2022 11:04
Son Güncelleme: 31 Ağustos 2022 12:26
2
honda-e-charging-port

Son günlerde otomobil üreticileri ve batarya üreticileri arasında örneklerine sıkça rastlanan ortak girişimlere bir yenisi daha ekleniyor. Japon otomotiv devi Honda ile Güney Koreli elektronik devi LG’nin enerji alanında faaliyet gösteren şirketi LG Enerji Çözümleri ABD’de kurulacak ortak batarya fabrikasına dair resmi açıklama yayınladı.

İki dev, ABD’de inşa edilecek fabrikanın inşaatına önümüzdeki yılın başlarında başlamayı ve 2025’in sonu itibarıyla da seri üretime geçmeyi planladıklarını belirtti. Fabrikanın konumuna dair herhangi bir bilgi paylaşılmasa da birtakım kaynaklar, fabrikanın Honda’nın Marysville fabrikasının da bulunduğu Ohio eyaletinde inşa edileceğini belirtti.

İnşa edilmesi planlanan fabrika, Honda’nın geçtiğimiz yıl açıkladığı tamamen elektrikli araç üretme planlarını duyurmasının ardından kendi batarya tedarik zincirini oluşturmak için yaptığı ilk büyük yatırımı temsil etmekte. Japon otomobil üreticisi 2040 yılına kadar tamamen elektrikli araç üretimine geçmeyi planlıyor.

Honda ve LG inşa edilecek fabrikanın yıllık 40 GWh batarya üretme kapasitesine sahip olacağını belirtti. Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2021’de ortalama elektrikli araç batarya kapasitesinin 55 kWh olduğu tahmininden yola çıkıldığında fabrikanın yıllık üretiminin 700.000’den fazla araç için yeterli olacağı tahmin edilmekte.

Honda ve LG Enerji’nin bu ortak girişimi otomobil üreticileri ve yeni fabrikalar planlayan batarya tedarikçileri arasında kurulan ve sayısı günden güne artan ortak girişimler listesinde yerini aldı. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl General Motors LG Enerji ile; Stellantis de Samsung ile ortaklık kurduğunu duyurarak ABD’de batarya fabrikaları inşa etme planlarını kamuoyuna açıklamışlardı. Bilindiği gibi ABD Başkanı Biden batarya üretimini Kuzey Amerika’ya taşımaları için otomobil üreticilerini teşvik ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Biden tarafından imzalanan iklim ve sağlık yasası kapsamında vergi indiriminden faydalanmak isteyen elektrikli otomobil üreticileri, bataryanın bileşenlerini belirli oranda ABD sınırları içerisinde monte etmek zorunda.

Güney Koreli SEN Research’e göre —satışlar baz alındığında— LG Enerji, elektrikli araç bataryası pazarının yaklaşık %20’sini kontrol ediyor. Honda’nın yanında General Motors, Hyundai ve Stellantis ile de ortak girişimleri bulunan lityum iyon pil geliştiricisi Ocak ayında hisselerini Güney Kore borsasında listelemiş ve 10.8 milyar dolarlık talep toplayarak ülke rekorunu kırmıştı. S&P Global Ratings tarafından yapılan araştırmaya göre LG Enerji, 2025 itibarıyla Çinli CATL ve Panasonic ile elektrikli araç batarya pazarının %50’sinden fazlasına hükmedecek.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar