Ford

Koç Holding, Dev Batarya Fabrikasını LG ile Birlikte Kuracak

Koç Holding’in geçen yıl Ford ve SK On ile iş birliğine giderek kurmak istediği dev batarya fabrikasında SK yerine LG ile ortak olunacak.

Bilal Akgunduz

9 Ocak 2023 19:32
Son Güncelleme: 9 Ocak 2023 19:40
2
South Korea InterBattery 2021

Koç Holding, geçen yıl Türkiye’nin en büyük lityum iyon batarya fabrikasını kurmak üzere Amerikan otomobil devi Ford ve Güney Koreli batarya üreticisi SK On ile iş birliğine gitmişti. Eylül 2022’de ÇED raporu onaylanan ve ardından Ankara’daki Başkent OSB’de arazi tahsisi gerçekleştirilen dev yatırım için her şey yolunda görünüyordu. Fakat bugün Bloomberg’in haberiyle ortaklıktan teknoloji tedariğinden sorumlu SK On’un çekilmeye karar verdiği bilgisi gündeme düştü.

İlginizi Çekebilir: En Büyük Lityum İyon Batarya Üreticileri

Gün içerisinde SK On, Ford ve Koç Holding cephelerinden farklı açıklamalar yapıldı. Koreli batarya firması, henüz iş birliğini sonlandırma konusunda nihai kararın alınmadığını söylerken; Türkiye’de KAP’a açıklama yapan Koç Holding ise, batarya yatırımının gerçekleşeceğini ve alternatif planların da masada olduğunu îma ederek kamuoyuna bilgi verdi.

Yaklaşık 32 milyar lira yatırımla yılda 30-45 GWh lityum iyon batarya hücresi üretecek dev bir tesis kurulması öngörülen proje için Battery Cell International adıyla bir şirket de kurulmuş durumda. 532 bin metrekarelik alana inşa edilecek fabrika, 2025’te tamamlandığında kapasitesiyle ülkemizdeki en büyük hücre üretim tesisi haline gelecek.

LG, Dünyanın En Büyük İkinci Batarya Üreticisi

İlerleyen saatlerde yine Bloomberg‘in konuya yakın kaynaklarına dayandırdığı bir başka haberle yatırımda yeni teknoloji ortağının LG Energy Solution olacağı ileri sürüldü. Dünyanın en büyük ikinci lityum iyon batarya üreticisi olan LG, Koreli hemşehrisi SK On’dan çok daha tecrübeli. Polonya’da 70 GWh kapasiteli fabrikasıyla (2025’e kadar 115 GWh kapasiteye ulaşacak) aynı zamanda Avrupa’nın en büyük üreticisi olan LG’nin Türkiye’de 45 GWh kapasiteli bir tesise ortak olması sayesinde 2025’e kadar bölgedeki toplam kapasitesini 160 GWh’ye çıkarması bekleniyor.

Yüksek enerji yoğunluğuna sahip NMC ve NCA katotlu pil hücreleri üretmekte olan LG’nin iki yıl önce SK ile arasında büyük bir ticarî sır anlaşmazlığı da olmuştu. Dünya Ticaret Örgütü’nün haksız bulup 1,8 milyar dolar ceza verdiği SK, ABD’deki üretim planlarını artırarak LG’ye yönelik ticari anlaşmazlıktan daha düşük bir cezayla sıyrılmayı başarmıştı. İkili bu defa Türkiye’deki fabrika yatırımıyla tekrar karşı karşıya gelmiş oldu.

LG’nin Ford-Koç Holding ortaklığına dahil olacağı yönündeki iddialar konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Linkedin, Twitter, Instagram ve Youtube üzerinden takip edebilirsiniz.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar