Togg

Kontrolmatik lityum pil fabrika temel atma töreni gerçekleşti

Ankara’da Polatlı Organize Sanayi Bölgesi’nde temeli atılan Pomega Gigafactory, ilk fazda 250 MWh, üç yıl içinde ise 1 GWh lityum pil üretim kapasitesine ulaşacak.

Bilal Akgunduz

25 Ocak 2022 13:18
Son Güncelleme: 25 Ocak 2022 13:50
2
kontrolmatik-pil-fabrika-tasarim-1

Türkiye’nin ilk lityum demir fosfat (LFP) pil üretim fabrikası Kontrolmatik tarafından inşa ediliyor. Bugün Ankara’nın Polatlı Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirilen temel atma töreni ile inşaat resmen başladı. 100 bin metrekare alan üzerine kurulacak tesis, Pomega Gigafactory adını taşıyacak ve enerji depolama alanında ülkemizin en büyük yatırımlarından biri olarak hayata geçecek.

Enerji ve mühendislik sektörlerinde faaliyet gösteren Kontrolmatik, lityum pil üretimi için 180 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı. Üreteceği pillerin kimyevi yapısı bakımından Türkiye için bir ilk olma özelliğine sahip fabrika, bu sene aktif hale gelecek birinci fazında yıllık 250 MWh, üç yıl içerisinde ise 1 GWh pil üretim kapasitesine ulaşacak. Fabrika, 100’ü mühendis olmak üzere toplam 600 kişiye istihdam sağlayacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katıldığı temel atma töreni, sadece Türkiye için değil Avrupa için de bir ilk olma özelliğine sahip. Mevcut fabrika inşaatlarına bakıldığında Avrupa’da LFP pil üretecek başka tesis olmadığı görülmektedir. Bu itibarla Kontrolmatik fabrikasının Türkiye ve Avrupa’nın ilk LFP pil üretim tesisi olacağını söylemek mümkün.

Katot olarak lityum demir fosfat kullandığı için küresel hammadde krizinden minimum seviyede etkilenen LFP pillerde pazarın %70 hakimi Çinli üreticiler. CATL ve BYD’nin başı çektiği sektöre yakın zamanda Tesla da müşteri olarak dahil oldu. Hızla büyüyeceği ve en popüler pil türü haline geleceği tahmin edilen LFP piller, uygun maliyeti ve hasar görmesi durumunda minimum yanma/patlama riskine sahip olmasıyla rakiplerine avantaj sağlıyor.

Pomega Gigafactory: Türkiye’nin en büyük pil fabrikası olacak

Halihazırda Türkiye’de lityum pil üretimi için farika kurmakta olan iki firma bulunuyor. Bunlardan ilki Güney Koreli Top Battery ile işbirliği yapan ASPİLSAN. Kayseri Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi’nde 24 bin metrekare alana kurulan ve 2021 ilk yarısında üretime başlayacak olan bu fabrikanın yıllık üretim kapasitesi 220 MWh olacak. İkinci fabrika ise Togg‘un Farasis ile bir araya gelerek kurduğu SiRO’ya ait Gemlik tesisi olacak. Henüz bu fabrikanın inşaatı başlamadı ve pil üretimi için kesin bir zaman çizelgesi paylaşılmadı. Ancak alınan teşvik belgesine göre 2030’a kadar tesiste 25 GWh kapasiteli enerji depolama çözümü üretileceği tahmin ediliyor. Yıllık kapasitenin ne kadar olacağı ilerleyen dönemde belli olacak.

Eldeki veriler dikkate alınırsa Kontrolmatik Ankara pil fabrikasının Türkiye’nin en büyük pil üretim tesisi olacağını söylemek mümkün. Üç yıl içerisinde 1 GWh kapasiteye ulaşacağı öngörülen Pomega Gigafactory, ülkemizde elektrikli araç üreticileri ve enerji depolama çözümü tedarikçileri için yüzlerce milyon dolarlalık ithalatı önlemiş olacak. İç pazar dışında ihracat potansiyeli de yüksek olan tesis, hem Türkiye hem Avrupa’nın ilk LFP pil üretim tesisi konumunda.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar