Lightyear

Lightyear 0, Dünyanın En Aerodinamik Otomobili Oldu

Hollandalı elektrikli araç firması Lightyear, 0.175 sürtünme katsayısı ile dünyanın en aerodinamik otomobilini ürettiklerini duyurdu.

Bilal Akgunduz

15 Eylül 2022 11:34
Son Güncelleme: 15 Eylül 2022 11:37
2
lightyear-0-aerodynamic-design-nature

Daha önce birçok güneş enerjili araç yarışmasına katılan Hollandalı gençlerin 2017’de kurduğu Lightyear, dünyanın en aerodinamik otomobilini ürettiğini açıkladı. Bir yarışmayla başlayan serüvende adım adım başarıya giden ekip, bu yıl yola çıkacak ilk otomobili Lightyear 0 ile üretimi yapılan aerodinamik verimliliği en yüksek araç ünvanını almaya hak kazandı.

İlginizi Çekebilir: En Uzun Menzilli Elektrikli Otomobiller (Nisan 2022)

Almanya’da WLTP standartlarına göre yapılan testlerde 0.175 sürtünme katsayısı değerine ulaşan araç, günlük şehir içi kullanımda 1.000 kilometrenin üzerinde menzil sağlıyor. Bugün açıklanan veriler sonrası 1996’dan beri dünyanın en aerodinamik otomobili ünvanını elinde bulunduran 0.19 sürtünme katsayılı General Motors EV1 de tahtından edilmiş oldu.

Yalnızca 60 kWh kapasiteli bir bataryaya sahip olan Lightyear 0, karma kullanımda 625 kilometre menzil vaat ediyor. Kaportasına entegre edilen 1000’den fazla güneş hücresi sayesinde aracın günde 70 kilometreye kadar menzil sağlayacak enerjiyi güneşten elde edebildiği belirtiliyor. Araç, 100 kilometrede sadece 8,3 kWh enerji tüketiyor. Türkiye şartlarında evde şarj edilmesi halinde kilometre maliyeti 20 kuruşun altına iniyor.

Koenigsegg Ortaklığı ile Uygun Fiyatlı Güneş Enerjili Otomobil Geliyor

Lightyear 0 modelinden sadece 946 adet üretilecek. Geleceğin klasik otomobili olarak nitelendirilen araç, 250 bin avroluk fiyat etiketiyle dikkat çekiyor. Firmanın ikinci aracıyla ise ana akım pazarı hedef alacağı biliniyor. Daha uygun fiyatlı otomobiller üretmek ve yeni teknolojiler geliştirmek isteyen Lightyear, temmuzda meşhur süper otomobil üreticisi Koenigsegg ile iş birliğine gittiğini açıklamıştı.

Henüz teknik detayları netleşmeyen Lightyear 2, 2024/25 gibi piyasaya sürülecek. Kısa süre önce 81 milyon avroluk bir yatırım alan şirket, ikinci aracında 30 bin dolarlık fiyat bandını hedefliyor. Yeni yatırımı ikinci aracın ar-ge faaliyetleri için harcayacak olan Lightyear, üretim ortağı olarak Finlandiyalı Valmet Automotive ile çalışıyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar