Togg

Otomobil Çipseti Pazarında NVIDIA ve MediaTek Ortaklığı

Bu anlaşmaya göre MediaTek’in piyasaya süreceği Dimensity Auto çipsetlerinde NVIDIA üretimi GPU ve yazılım kullanılacak.

Bilal Akgunduz

30 Mayıs 2023 11:57
Son Güncelleme: 30 Mayıs 2023 11:57
2
nvidia-mediatek-computex

Otomobil çipseti pazarında NVIDIA ve Mediatek ortaklığı. Akıllı otomobil dönüşümünün merkezinde yer alan çipsetler konusunda kuşkusuz en büyük isim Qualcomm. Togg dahil birçok otomobil üreticisinin kullandığı Qualcomm çipsetleri, %80 pazar payıyla sektörün mutlak hakimi. Ancak bu durum yakında değişecek gibi görünüyor.

Tayvan’da düzenlenen Computex 2023 fuarı kapsamında basın açıklaması yapan NVIDIA ve Mediatek, otomobil sektörüne yönelik iş birliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşmaya göre MediaTek’in piyasaya süreceği Dimensity Auto çipsetlerinde NVIDIA üretimi GPU ve yazılım kullanılacak.

Mobil cihaz çipsetleri pazarının lideri olan MediaTek, otomobilde Qualcomm hakimiyetini NVIDIA’yı arkasına alarak kırmayı planlıyor. Piyasa değeri bir trilyon #dolar seviyesine ulaşan NVIDIA ise, bu sayede hızla büyüyen otomotiv GPU pazarından pay almak istiyor.

5G’den uydu bağlantısına kadar kablosuz bağlantı teknolojilerinde iddialı olan MediaTek, çoklu ekran desteği, yüksek çözünürlüklü HDR kameralardan görüntü işleme, ses işleme vb. konularda otomotiv firmalarının isteklerini karşılayacak donanıma sahip. Ancak yazılım ve GPU noktasında mobil cihaz sektöründen çok daha gelişmiş sistemler sunmak zorunda olduğu otomotivde NVIDIA ile iş birliğine adeta mecburdu. Birbirlerini tamamlayan ikilinin hem giriş seviye hem de lüks segmentte araçlar için Qualcomm’u zorlayacak nitelikte çipler üreteceğine şüphe yok.

GPU ve yazılım dışında Dimensity Auto çiplerinin NVIDIA’ya ait otonom sürüş ve diğer ADAS fonksiyonlarıyla da uyumlu olacağı belirtiliyor. Ortaklık kapsamında geliştirilen ilk çipsetler 2025’te üretime girip ardından müşterilere tedarik edilmeye başlayacak.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar