Fiat

Stellantis ve LG’den Kanada’ya 4,1 milyar dolarlık lityum iyon pil fabrikası

LG Energy, 2024’te faaliyete geçecek fabrikada 2.500’den fazla kişiye istihdam sağlamayı planlıyor.

Bilal Akgunduz

23 Mart 2022 21:43
Son Güncelleme: 23 Mart 2022 21:46
2
LG-Chem-battery-factory-12

Yarı Fransız yarı Amerikan otomotiv devi Stellantis, elektrikli otomobil dönüşümü kapsamında LG Energy Solution (eski adıyla LG Chem) ile işbirliği kurduğunu açıkladı. İkili yakında Kanada’nın ilk lityum iyon pil fabrikasını inşa etmek için çalışmalara başlayacak.

4,1 milyar dolar yatırım ile Kanada’nın Ontario eyaletine kurulacak pil fabrikası, Amerika’nın meşhur otomotiv şehri Detroit’e komşu Windsor’da konumlanacak. Yıllık pil üretim kapasitesi 45 GWh’yi bulacak. Stellantis bünyesindeki Chrysler, Jeep ve RAM gibi markaların elektrikli modelleri LG’nin Kanada üretimi pilleriyle donatılacak.

Kanada’nın yenilenebilir enerji kaynakları ve Quebec’e yapılan pil materyal üretimi yatırımları, fabrikanın Ontario’ya inşa edilmesinde büyük rol oynamış. LG Energy, 2024’te faaliyete geçecek fabrikada 2.500’den fazla kişiye istihdam sağlamayı planlıyor.

Stellantis’in Türkiye Planında Pil Fabrikası Var Mı?

Bugüne kadar Chrysler, Jeep ve RAM markaları için çok sayıda elektrikli araç geliştirdiğini doğrulayan Stellantis, pil yatırımıyla da Kuzey Amerika pazarına yönelik kapsamlı bir plan ortaya koyduğunu göstermiş oldu. Ancak Avrupa’da ve bilhassa Türkiye’de elektrifikasyon planı belirsizliğini koruyor.

Türkiye’de Koç Holding bünyesinde faaliyet gösteren Fiat, Stellantis’in Avrupa pazarındaki en önemli markalarından biri. Geçen hafta Ford-SK On işbirliğiyle açıklanan 45 GWh kapasiteli Ankara pil fabrikası yatırımı sonrası gözler Fiat’a çevrilse de şimdilik Türkiye’ye yönelik nelerin planladığı bilinmiyor.

Söylentilere göre Stellantis’in de ülkemizde bir pil/batarya yatırımı yapması gündemde. Son iki yılda Farasis ve SK On gibi lityum iyon pil üretiminde dünya devi iki ismi kendine çekmeyi başaran Türkiye, daha önce Panasonic ve CATL’ın da yatırım radarına girmişti. Bu defa ortaklıkları giderek kuvvetlenen Stellantis ile LG’nin bir planla Türkiye’ye gelmesi işten bile değil. Ancak kesinleşmiş bir yatırım duyurusu gelene kadar konuşmak için erken.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar