Tesla

Tesla, 100 GWh Kapasiteli Dev Batarya Fabrikası Kuracağını Açıkladı

Tesla’nın Gigafactory 1 bünyesinde yapacağı 3,6 milyar dolarlık yatırımla 100 GWh kapasiteli batarya hücre fabrikası kurulacak.

Bilal Akgunduz

25 Ocak 2023 02:48
Son Güncelleme: 25 Ocak 2023 02:49
2
tesla-giga-nevada-2023-investment

ABD’de Beyaz Saray’ın dahî gündemine taşıdığı dev yatırım resmen açıklandı. Tesla, Nevada eyaletindeki dev üretim üssüne 3,6 milyar dolar ek yatırım yaparak yeni bir batarya hücre fabrikası ve elektrikli tır üretim tesisi kuracağını duyurdu. Tesis bittiğinde Tesla’nın en büyük batarya fabrikasına dönüşecek.

Gigafactory 1 olarak da bilinen Giga Nevada, Japon batarya üreticisi Panasonic ve Tesla tarafından 2014’te kurulmasına karar verilen bir fabrika. Bugüne kadar 6,2 milyar dolar yatırım yapılan fabrikada 14 farklı batarya üretim hattı ve elektrikli araç motor üretim alanları bulunuyor. Tesla’nın paylaştığı son rakamlara göre bugüne kadar fabrikada 7,3 milyardan fazla batarya hücresi, 1,5 milyon elektrikli araç batarya paketi, 3,6 milyon motor ünitesi ve 1 milyon enerji depolama sistemi üretilmiş.

Tesla Giga Nevada

Fabrikanın sonraki fazına 3,6 milyar dolar yatırım yapmaya karar veren Tesla, 100 GWh kapasiteli bir 4680 batarya hücre fabrikası ve elektrikli tır Tesla Semi’nin ilk yüksek hacimli üretim tesisi oluşturacak. Bugüne kadarki en büyük Tesla fabrikası bu yatırım sonucunda kurulmuş olacak. Halihazırda Giga Nevada yakınlarındaki Storey County’de düşük hacimli üretimi yapılan Tesla Semi de ilk büyük ölçekli üretim üssüne kavuşmuş olacak.

Tesla’nın En Büyük Batarya Fabrikası ABD’ye Kurulacak

Panasonic ortaklığıyla yönetilen Giga Nevada’da yıllık hücre üretim kapasitesi 35 GWh’ye ulaşan Tesla, bunların tamamını elektrikli araçlarında kullanacak olsa bile yılda 500 bin araca yetecek kadar hücre üretebiliyor. Bu yüzden Çin’de ağırlıklı olarak CATL ve diğer bölgelerde LG Chem’den batarya hücresi almak zorunda kalıyor. Kurulacak yeni tesis sayesinde Tesla’nın ihtiyaç duyduğu bataryanın ciddi bir bölümü karşılanabilecek.

Teksas merkezli teknoloji devi, iki yıl önce tanıttığı 4680 hücreleriyle sektörde çığır açacağını duyurmuştu. Enerji yoğunluğu yüksek, daha verimli, araç şasisine gömülmeye uygun bu yeni hücreyi daha ucuza mal etmek için de kuru kaplama (dry-coating) tekniğini hacimli üretim için olgunlaştırmayı da ihmal etmeyen Tesla, inşa edeceği dev tesis ile batarya hücre üretiminde dünyanın sayılı isimleri arasına adını yazdırmış olacak. 

Tesla’nın dev batarya hücre fabrikası 100 GWh kapasitesiyle yılda 2 milyon civarında elektrikli otomobile yetecek kadar hücre üretebilecek. Firma ayrıca Giga Texas ve Giga Berlin bünyesinde de 4680 pil hücresi üretimi gerçekleştirmeyi planlıyor. Tüm bu gelişmeler ve daha fazlası için bizi Linkedin, Twitter, Instagram ve Youtube üzerinden takip edebilirsiniz.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar