Tesla

Tesla, Yeni Üretim Teknolojisi Sayesinde Batarya Maliyetini %50 Düşürüyor

Tesla, batarya hücresi üretiminde kullandığı yeni kuru kaplama (dry-coating) teknolojisi sayesinde Model Y’nin batarya maliyetini yarı yarıya düşürecek.

Bilal Akgunduz

7 Eylül 2022 19:31
Son Güncelleme: 7 Eylül 2022 19:33
2
model-y-structural-battery-4680

Dün Reuters tarafından yayımlanan bir haberde Tesla‘nın kendi geliştirdiği 4680 pilleri üretme noktasında ciddi problem yaşadığından bahsediliyordu. Bir türlü yeterince pil üretemediği için Giga Teksas fabrikasında önceki nesil bataryalı Model Y üretimi de yapmak zorunda kalan şirket, habere göre 2023’ten önce sağlıklı bir şekilde seri üretime geçemeyecek. Haberi ilginç kılan ise, üretimi aksatan kuru kaplama (dry-coating) teknolojisi sayesinde batarya maliyetinin %50 düşeceğinden bahsedilmesi.

İlginizi Çekebilir: Lityum İyon Batarya Çeşitleri, LFP, NMC Hücre Nedir?

Tesla’nın çılgın projesi hakkında 12 uzmana ulaşan Reuters, 4680 pil üretiminde seri üretim problemleri yaşandığı doğruladı. Habere göre Tesla’ya ait Kato Road tesisinde devam eden operasyon, kuru kaplama veya DBE (Dry Battery Electrode) adlı yeni yöntem nedeniyle zamanında seri üretime ulaşamamış. Bu teknoloji, firmanın 2019’da satın aldığı Maxwell Technologies firması tarafından yaklaşık 15 yıldır geliştiriliyordu. Henüz olgunlaşma aşamasındaki bu yeni elektrot üretim sürecinin seri üretime entegre edilmesi Elon Musk’ın tahmin ettiğinden daha uzun sürecek.

İyi haber ise, uzmanlara göre Tesla’nın 4680 pillerde seri üretime 2023 yılı içerisinde ulaşacak olması. Zira yeni pil tasarımı ve kuru kaplama teknolojisi bir araya geldiğinde, Model Y’nin batarya maliyeti %50 azalıyor. Araç başı maliyetin yaklaşık 5.500 dolar düşeceği öngörülüyor. Böylece 4680 pilli Tesla’ların çok daha uygun fiyatla satılacağını söylemek mümkün.

Kuru kaplama elektrot üretim teknolojisi, maliyetleri aşağı çektiği gibi pil üretim hızını da artırıyor. Batarya alanında söz sahibi ‘youtuber’ The Limiting Factor, bu teknolojiyi kullanarak Tesla’nın mevcut ıslak-kaplama teknolojilerine kıyasla 7 kat daha hızlı pil hücresi üretebildiğini belirtiyor. Ayrıca batarya fabrika kurulumu için ilk yatırım bedeli ve operasyonel harcamalar da ciddi şekilde düşüyor.

Kuru Kaplama Teknolojisi Elektrikli Araç Dönüşümünü Hızlandıracak

Maxwell ve Tesla dışında kuru kaplama teknolojisine yatırım yapan bir diğer isim olan 24M, 2016 yılında yayımladığı dökümanda bu yöntem sayesinde elektrot üretiminde ıslak-kaplama sürecini kapsayan yaklaşık 22 saatlik sürenin kuru kaplamayla tamamen ortadan kalkacağını söylüyor. Islak-kaplamada, kimyasal bir çözeltiyle karıştırılan katot aktif materyaller, devasa fırınlarda saatlerce kurumaya bırakılıyor, akabinde açığa çıkan zehirli kimyasalların doğaya karışmaması ve kısmen geri dönüşümü için maliyetli süreçler yürütülmesi gerekiyor. Mevcut yöntem nedeniyle batarya fabrikalarının büyük arazilere inşa edilmesi, pahalı ekipmanlar kullanılması, fabrika operasyonel olduğunda ise yüksek enerji harcanmaları da cabası.

Çok daha çevreci olan kuru kaplama, halihazırda kimyasal çözeltili katot üretimine alternatif olabilecek yegane yöntem. Tesla’ya göre bu teknoloji sayesinde batarya fabrikaları 10 kata kadar daha küçük bir alana kurulabilecek, enerji harcamaları 10’da 1’ine indirilebilecek ve ek ar-ge harcamasına ihtiyaç kalmadan enerji/güç yoğunluğu daha yüksek pil hücreleri üretilebilecek. Tüm bu gelişmeler, daha ucuz lityum iyon pillerin üretilmesi, batarya fabrika maliyetlerinin düşmesi ve yüksek kapasiteli küçük fabrikaların kurulabilmesini sağlayacak.

Kuru kaplama teknolojisi, Tesla’nın mevcut 4680 pil hücrelerini nasıl ürettiği hakkında detaylar ve daha fazlası için The Limiting Factor tarafından hazırlanan aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar