Tesla

Tesla’nın Eski Çalışanı Kendi Elektrikli Tekne Şirketini Kurdu

Tesla’nın eski Üretim Şefi John Vo, elektrikli tekneler üretmek için bir şirket kurdu. Blue Innovations Group, Las Vegas’ta düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı’nda gövdesini, tahrik sistemini ve kullanıcı arayüzünü sergileyecek.

Ahmet Demir

6 Ocak 2023 22:42
Son Güncelleme: 7 Ocak 2023 18:57
2
830

Tesla’ya yaptığı yatırımla otomotiv dünyasında yeni bir çağı başlatan Elon Musk sayesinde batarya teknolojileri ve ulaşım araçlarında her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Bugün Tesla’nın eski üretim şefi olan John Vo’nun girişimi, elektrikli tekne üzerine yoğunlaşan Blue Innovations Group’tan bahsedeceğiz.

elektrikli tekne

Tesla’nın eski Üretim Şefi John Vo, elektrikli tekneler üretmek için bir şirket kurdu. Blue Innovations Group , Las Vegas’ta düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı’nda ise gövdesini, tahrik sistemini ve kullanıcı arayüzünü sergiledi.

Şirket, Florida’daki Pinellas Park’ta bir üretim tesisi kurdu. Plan, Ekim 2023’te üretime başlamak ve tekneleri 2024’ün ikinci çeyreğine kadar teslimatları gerçekleştirmek.

BIG Elektrikli Teknenin Özellikleri Neler?

BIG’in ilk ürünü olan R30, toplam 800 beygir güç (600 kW) sağlayan çift motorlu, sıvı soğutmalı 221 kWh batarya paketi ve 2,7 kW’a kadar güce sahip genişletilebilir güneş panelleriyle donatılmış 9 metrelik bir elektrik motorlu tekne olarak tasarlandı. Şarj için güneş panellerini kullanabilecek aracın maksimum hızının 39 knot civarında olması bekleniyor.

John Vo, Tesla’da öğrendiği bazı stratejileri kendi girişiminde de uygulamak istiyor. 300.000$ civarında bir fiyat etiketi taşıması beklenen R30, oldukça lüks bir tekne olacak. Ancak gelecekteki modellerin ana akım segmentte yer alması bekleniyor. John Vo daha önce vermiş olduğu bir röportajda “Çevreyi gerçekten etkilemek için onlarca elektrikli tekne yapamazsınız, binlercesi olmalı.” demişti.

Ayrıca tekne şasisinin bir parçası, yani yapısal olarak entegre bir pil paketi kullanılacağından bahsediliyor. Batarya hücrelerinde katot kimyası olarak da NMC veya NCA’dan daha uzun bir ömür sunan LFP’nin kullanılması planlanıyor. Yani biraz daha düşük enerji yoğunluğuna sahip kimya ile biraz daha büyük bir pil kullanılarak daha verimli bir batarya ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Vo, 2017’de Tesla’dan ayrıldıktan sonra, Lordstown Motors’a gitti ve burada kendisi ve diğer birkaç yönetici yasa dışı kısa vadeli hisse senedi işlemleri nedeniyle ABD’de sermaye piyasalarını denetleyen SEC tarafında şüpheleri üzerine çekmişti. Tampa Bay Times’a konuşan Vo, “Bunu unutmak istiyorum” demişti. John Vo’nun Lordstown’daki yatırımlarından 1 milyon dolar kaybettiği hesaplanıyor.

BIG Neden Florida’da Kuruldu?

Vo, teknecilik kültürü ve değişen demografisi nedeniyle BIG’i Silikon Vadisi yerine Tampa Körfezi bölgesinde başlatmayı seçmiş. Vo, Times’a “Belki spekülasyon yapıyorum, ancak turistlerden ve emeklilerden gelen Tampa bölgesindeki teknoloji gelişiminin geçişini ve farklı coğrafyalardan insanların ekonominin türünü nasıl değiştirdiğini görüyorum” dedi. Florida’nın tekne pazarlamak için mükemmel bir yer olduğunu düşünen Vo sebebini de açıklıyor. Florida’da yaşayan insanlar arasında tekne kullanım oranı yüksek. Yaşam maliyeti açısından da San Francisco’ya göre çok uygun olması araçların fiyatını olumlu etkileyecek.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar