Tesla

Tesla’nın Türkiye’de Satacağı Araçları Üretecek Fabrika Açıldı

Tesla’nın Türkiye’de satacağı ilk elektrikli araçları üretecek olan Giga Berlin fabrikası açıldı. İlk Model Y teslimatları yapıldı.

Bilal Akgunduz

22 Mart 2022 22:06
Son Güncelleme: 22 Mart 2022 22:06
2
tesla-giga-berlin-march-22

Tesla, Temmuz 2019’da inşaatına başladığı dev Avrupa fabrikasını bugün resmen açtı. Tesla CEO’su Elon Musk, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck ve yerel yönetimden yetkililerin katıldığı etkinlikte, fabrikada üretilen ilk 30 Model Y araç da sahiplerine teslim edildi.

Amerikan elektrikli araç devinin üçüncü otomobil fabrikası olan Giga Berlin, aynı zamanda Tesla’nın en küçük ‘gigafactory’si oldu. Yakında faaliyete geçecek Giga Texas, Berlin fabrikasından neredeyse %70 daha büyük.

Giga Berlin, tek bir üretim hattından oluşuyor ve yılda 500.000 elektrikli araç üretim kapasitesine ulaşabiliyor. Bugünkü üretim hızının haftalık 5 bin seviyesinde olduğu tahmin ediliyor.

Üretilen araçların batarya paketi Giga Shanghai’dan ithal ediliyor. İlerleyen dönemde ise batarya ve lityum iyon pil üretiminin de Berlin’de gerçekleştirilmesi bekleniyor. Fabrika projesi kapsamında yakın gelecekte Giga Berlin’in kopyası olacak ikinci bir tesisin daha inşa edilmesi ve kapasitenin yıllık 1 milyona çıkarılması amaçlanıyor.

Giga Berlin Fabrikasında Türkiye için Model Y Üretilecek

Giga Berlin’i Türkiye için önemli kılan ise, fabrikada üretilecek elektrikli SUV Tesla Model Y’nin ülkemize de ihraç edilecek olması. Avrupa’da üretilen ilk Tesla’lar Türkiye’de gümrük vergisiz bir şekilde satışa sunulabilecek.

Fabrikada yapısal batarya paketine sahip araçlar üretildiği tahmin ediliyor. Bataryanın şasi ile bütünleşik olduğu, koltukların doğrudan bataryaya monte edildiği bu yeni tasarım, hem bataryanın enerji yoğunluğunu artırıyor hem de aracın nispeten daha uygun maliyetle üretilebilmesini sağlıyor. Ancak Teksas’ta üretilecek Model Y’lerin aksine Berlin üretimi modellerde Tesla üretimi 4680 piller değil 2170 LG Chem hücreler kullanılıyor.

Yeni nesil Tesla Model Y‘nin Türkiye’ye gelişi 2022 ikinci yarısını bulacak. Tesla araçların Avrupa’da büyük rağbet görmesi nedeniyle talebe yetişmekte zorlanan şirketin biri Almanya, diğeri ABD’deki olmak üzere iki yeni fabrikasını faaliyete geçirmesiyle bekleyen siparişleri hızlıca teslim ederek yeni sipariş bekleme sürelerini kısaltması ümit ediliyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar