Togg

Togg’dan Elektrikli Araç Şarj Altyapısına 750 Milyon Lira Yatırım

Togg, elektrikli araç şarj altyapısı için 750 milyon lira yatırım yapacak ve 75 kişiye istihdam sağlayacak.

Bilal Akgunduz

17 Temmuz 2022 13:10
Son Güncelleme: 17 Temmuz 2022 19:56
2
1656679936599

Yerli otomobil projesi kapsamında bir yatırım planı daha açıklandı. Togg‘un elektrikli araç şarj altyapısı için yapacağı 750 milyon ₺‘lik dev yatırım için teşvik belgesi bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Togg Akıllı ve Hızlı Şarj Çözümleri şirketine verilen yatırım teşvik belgesi, yerli otomobilin yüksek hızlı şarj ünitelerine gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası sağlayacak. Böylece yurtiçinden alınacak DC şarj ünitelerinde %18 KDV ve yurtdışından ithal edilecek çözümlerde ise gümrük vergisi ödenmeyecek.

Togg’un kuracağı elektrikli araç şarj istasyonları büyük oranda yerli şarj üniteleri kullanacak. 750 milyon liralık yatırım yapacağı açıklanan Togg, bunun 9,79 milyon dolarlık (~170 milyon ₺) kısmıyla ithalat yapacak. Toplamda 1.000 adet şarj ünitesi satın alacak şirketin yurtdışı çözümleri ABB, Star Charge veya Siemens gibi yüksek hızda DC şarj üniteleri bulunan firmalardan sipariş etmesi bekleniyor.

Yatırımın büyük bölümü yerli şarj istasyonları için harcanacak. Türkiye’de DC hızlı şarj ünitesi üretimi yapan firmaların başında ASPOWER, Gersan, White Rose, ZES gibi isimler geliyor. Şarj ünitesi için ar-ge faaliyeti yürüten ve kendi şarj çözümlerini üreten daha birçok firma, ülkemizde hızla büyüyen elektrikli araç şarj pazarına girmek için gün sayıyor.

Trugo Şarj Ağı Türkiye’nin 81 Şehrinde Hizmet Verecek

Trugo markasıyla elektrikli araç şarj hizmeti lisansı alan Togg’un agresif bir şekilde pazara giriş yapması bekleniyor. Türkiye’nin 81 ilini kapsayan 600 istasyon ve 1.000 adet yüksek hızlı şarj ünitesiyle şimdiye kadarki en kapsamlı şarj ağlarından birini kuracağı açıklanan Togg, 750 milyon liralık yatırımla ülkemizde elektrikli araç dönüşümüne büyük katkı sağlayacak.

Togg, istasyonlarında 180 kW ve üzeri hızlarda DC şarja imkan tanıyan üniteler kullanacak. Henüz hangi şehirde kaç istasyon kurulacağı bilinmiyor. Ancak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın şarj destek hibe programına katılan şirketin 96 ünitesini şu illere kuracağı biliniyor; Denizli, Isparta, Burdur, Muğla, Van, Hakkari, Bitlis, Muş, Siirt, İstanbul, Ankara, Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin, Diyarbakır, Şırnak, Batman.

İlk istasyon tasarımı önceki hafta sosyal medya üzerinden paylaşılan yerli otomobil üreticisi Togg, önümüzdeki aylarda istasyon kurulumlarına başlayıp 2023’ün ilk yarısında şarj ünitelerinin ciddi bir bölümünü aktif hale getirmiş olacak.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar