Togg

Türkiye’nin %49’u Gelecekte Elektrikli Araç Almaya Sıcak Bakıyor

Castrol’un yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de neredeyse her iki kişiden biri (%49) elektrikli araç alabileceğini belirtiyor.

Ramazan Tepe

12 Eylül 2022 12:55
Son Güncelleme: 12 Eylül 2022 12:56
2
togg-sedan-concept-interior-21 – Kopya

Dünyanın önde gelen motor yağı üreticisi Castrol’un 2021 yılında 10 ülkede, 10 bin tüketici ve 100 sektör yöneticisiyle yaptığı ‘Geleceğin dEVrini Yakalamak’ raporu yayınlandı. Araştırma, tüketicilerin %53’ünün gelecekte alacakları araç için tercihlerini elektrikli otomobillerden yana kullanacağını gösteriyor. Şimdi gelin hep birlikte raporun derinliklerine inerek tüketici ve sektör temsilcilerinin ne düşündüğüne yakından bakalım.

10 bin tüketici, 100 otomativ sektörü yöneticisinin yer aldığı rapor, 2021 yılında 10 ülkede yapıldı. Avustralya, Yeni Zelanda, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Japonya, Kuzey Avrupa (İsveç, Norveç, Finlandiya ve Danimarka), Türkiye, Birleşik Krallık ve ABD’de yapılan araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Rapora göre 2040 itibarıyla benzinli ve dizel motorlu araçların satışının tamamen sonlandırılacağı öngörülüyor. 

Ar-Ge Harcamaları 10 Yılda Üç Kat Artacak

Gün içerisinde saatlerini yollarda geçiren sürücüler için sadece ulaşım aracı olmaktan çıkan otomobiller, markaların eğlence ve konfor amaçlı bir çok teknolojiyi entegre etmeye başlamasıyla keyif alınan teknolojik aletlere dönüşmeye başladı. Araştırmaya katılan sektör yöneticileri, tam elektrikli araçlar için yapılan ar-ge çalışmalarındaki harcamalarının 2015’teki %11’in üzerine çıkarak %21 seviyelerine geldiğini belirtti. 2025 yılında ise %31’e çıkarak 10 yıl içerisinde neredeyse üç katlık artışa ulaşacağını tahmin ettiklerini söylüyor. 

Türkiye Otomobilde Elektrikli Diyor

Araştırmaya göre 2050’ye kadar küresel araç parkında yaklaşık 2 milyar veya daha fazla elektrikli araç bulunması bekleniyor. Peki 2021 yılında elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların payı neydi diye bakacak olursak bu oranın %9,6 olduğunu görüyoruz. 

Tüketicilerin gelecekte araç alması durumunda tercihlerini hangi yönde kullanacağını baktığımızda ise %53’ü gelecek sefere elektrikli araç almayı düşünebileceklerini söylüyor. Bu oran, Kuzey Avrupalı tüketicilerde %69’a ve Çinli tüketicilerde %80’e yükseliyor. Türkiye’de ise neredeyse her iki kişiden biri (%49) elektrikli araç alabileceğini belirtiyor. 

Araştırma yapılan ülkelerde bu oranlar nasıl diye baktığımızda ise küresel olarak oranın %53 olduğunu görüyoruz. Çin, %80 ile ipi göğüslerken, Kuzey Avrupa ülkeleri %69, ABD %46, Fransa %48, Almanya ise %42 seviyelerinde.

Hâlihazırda elektrikli araçlara geçmiş tüketicilerin ise %99’u gelecek sefere de elektrikli araç almayı düşünebileceklerini söylüyor. Bu oran elektrikli araçların geleceği için büyük öneme sahip. Çok kısa sürede benimsenen elektrikli araçlar için markaların dönüşümü hızlandıracağı aşikar.

Avantajlı Maliyetler Tercih Sebebi

Rapora göre tüketicilerin %57’si, aracın kullanım ömrü göz önüne alındığında bir elektrikli araca sahip olmanın toplam maliyetinin benzinli veya dizel bir araca göre daha düşük olduğuna inanıyor. Bu oran Kuzey Avrupa’da %65’e, Çin’de %72’ye ve Hindistan’da %74’e yükseliyor.

Düşük karbon emisyonları da bunda pay sahibi. Araştırmaya katılan 10 elektrikli araç sürücüsünden dokuzu, elektrikli araçların daha düşük karbon emisyonu yaydığına inanıyor. %88’i de elektrikli araçların kentsel alanlarda kirliliğin azaltılmasını sağladığını söylüyor. Elektrikli araç sürücüleri aynı zamanda elektrikli otomobillerin kolaylığını, entegre teknolojisini ve “eğlenceli” olmasını övüyor. Beşte dördünden fazlası, bu özelliklerin diğer sürücüleri elektrikli araçlara geçmeye ikna etmek için önemli olabileceğine inanıyor.

Elektrikli Araçlara Geçmek için 3 Faktör

Genel olarak kullanıcılar daha az hava kirliliği, daha düşük sürüş maliyetleri ve evde şarj etme kolaylığının elektrikli araçlara yönelmede etkili olduğunu savunurken, Türkiye’de daha az hava kirliliği, araç seçeneğindeki artış ve daha düşük sürüş maliyetleri etkili oluyor. 

Şarj Noktaları Memnuniyeti %26

Araştırmaya katılan içten yanmalı ve hibrit araç sahibi sürücülerinin %74’ü ultra hızlı şarj noktalarının henüz yeterince yaygınlaşmadığına inanıyor ve aynı orandaki katılımcı, elektrikli araçlar için şarj altyapısının hâlen yeterince güvenilir olmadığını söylüyor.

İlginin elektrikli araçlara kaydığı son dönemde artan ar-ge yatırımlarına rağmen şarj noktaları en büyük handikap olarak ilk sırada yer almaya devam ediyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar