Fiat

Türkiye’de Satılan Hibrit Araçlar ve Batarya Kapasiteleri

Türkiye’de satılan hibrit araçların türü, batarya kapasiteleri ve ÖTV teşviğine uygun olup olmadığı gibi soruları cevapladık.

Bilal Akgunduz

5 Mart 2022 07:02
Son Güncelleme: 5 Mart 2022 14:14
2
Fiat Egea Hibrit

Türkiye’de her ne kadar elektrikli araç sayısı beklentilerin altında bir büyüme gerçekleştirse de son birkaç yılda hibrit araçlarda büyük bir artış yaşandı. Toyota’nın uzun süredir Sakarya’da ürettiği C-HR Hibrit, Corolla Hibrit başta olmak üzere ülkemizde bugün satılan binek araçların önemli bir bölümünü hibrit modeller oluşturuyor.

Sadece 2021’de 49.493 tam/prizli hibrit aracın satıldığı ülkemizde, hibrit araç ÖTV teşviki tüketiciler için bu tür modelleri daha cazip kılıyor. Hibrit teşvikini almaya uygun olmasa da hafif hibrit araçların da sayısı hızla artmaya devam ediyor.

Bu yazıda Türkiye’de satılan başlıca hibrit otomobillerin türlerini ve batarya kapasitelerinden bahsettik. Detayları yazının devamında bulabilirsiniz.

Türkiye’de Satılan Hibrit Otomobillerin Karşılaştırma Tablosu (Güncelleme: Mart 2022)

Araç Modeli Hangi Hibrit? Batarya Kapasitesi
Fiat Egea Hibrit Hafif Hibrit 0,8 kWh
Hyundai Bayon Elite Hafif Hibrit 0,44 kWh
Hyundai i20 1.0 T-GDI 48V Hafif Hibrit 0,44 kWh
Hyundai Kona 1.6 CRDI MHEV Hafif Hibrit 0,44 kWh
Hyundai Santa FE Hibrit Hafif Hibrit 1,49 kWh
Kia Sorento 2022 Hafif Hibrit 0,8 kWh
Kia Sportage Hafif Hibrit 0,8 kWh
Renault Captur MHEV Hafif Hibrit 1,2 kWh
Skoda Octavia e-TEC Hafif Hibrit 0,6 kWh
Volkswagen Golf eTSI Hafif Hibrit 0,6 kWh
Honda HR-V e:HEV Tam Hibrit ~1,1 kWh
Honda Jazz Hibrit Tam Hibrit 0,8 kWh
2022 Suzuki Vitara Hibrit Tam Hibrit 0,84 kWh
Toyota Auris Hibrit Tam Hibrit 1,3 kWh
Toyota Corolla Hibrit Tam Hibrit 1,3 kWh
Toyota C-HR Hibrit Tam Hibrit 1,3 kWh
Toyota Yaris Hibrit Tam Hibrit 0,8 kWh
Lexus NX 450h+ Prizli Hibrit 18,1 kWh
Volvo XC40 Recharge Hibrit Prizli Hibrit 10,7 kWh
Volvo XC60 Recharge Prizli Hibrit 11,6 kWh
Volvo XC90 Recharge Prizli Hibrit 11,6 kWh
Volvo S90 Recharge Prizli Hibrit 18,8 kWh
Land Rover Range Rover 2022 Prizli Hibrit 31,8 kWh
Land Rover Discovery Sport Prizli Hibrit 13,5 kWh

Türkiye’de ÖTV teşvikleriyle ön plana çıkan Toyota Corolla Hibrit ve C-HR Hibrit, hibrit araç denince akla gelen ilk modeller oluyor. Bu araçlar dışında teşvikten yararlanamayan hafif hibrit otomobillerin sayısı da hızla artıyor. Tıpkı Toyota’lar gibi ülkemizde üretilen Hyundai Bayon ve i20’nin hafif hibrit versiyonları bulunuyor.

Yukarıda bir araya topladığımız başlıca hibrit modellerin yanı sıra BMW, Mercedes-Benz ve Audi’nin yeni nesil birçok motor seçeneği de hafif hibrit sınıfında yer alıyor.

2025’e gelindiğinde küresel pazarda yıllık 10 milyondan fazla hafif hibrit aracın satılacağı tahmin ediliyor. Bu itibarla yakında satılan neredeyse tüm otomobillerin en azından hafif hibrit olarak üretileceği ve hibrit dışındaki tek seçeneğin tamamen elektrikli araçlar haline geleceğini söylemek mümkün.

Hafif Hirit Araçlarda ÖTV Teşviki Mevzusu

Hibrit araç türleri adlı yazımızda değindiğimiz üzere hafif hibritler, sadece elektrikli motorla sürüş imkanına sahip olmuyor ve şarj edilemiyor. Dolayısıyla tam hibrit ve prizli hibrit araçlara sağlanan ÖTV teşviki bu tür otomobiller için geçerli olmuyor.

Hafif hibrit sistemler, içten yanmalı motora sahip otomobillerin emisyon değerlerini düşürmek, daha verimli çalışabilmesini sağlamak için tercih ediliyor. Fakat benzin/dizel motorların çevresel etkilerini azaltmada teşvik gerektirecek kadar büyük rol oynamadığı için ne Türkiye ne de Avrupa, Amerika’da hafif hibrit araçlar için vergi indirimi uygulanmıyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar