Togg

Vestel, Yerli Otomobil Togg için 180 kW DC Şarj İstasyonları Üretiyor

Yerli otomobil Togg için Vestel tarafından özel olarak üretilen 180 kW DC şarj üniteleri teslim edilmeye başladı.

Bilal Akgunduz

23 Eylül 2022 18:27
Son Güncelleme: 23 Eylül 2022 18:28
2
togg-trugo-vestel-1

Yerli otomobil projesi Togg‘da seri üretim için geri sayım başladı. 29 Ekim’de Gemlik fabrikasının açılışıyla birlikte Togg’un ilk modeli olan elektrikli SUV da ilk kez banttan indirilecek. Tamamen elektrikli olarak geliştirilen aracın şarj altyapısı içinse yerli otomobil projesinin hissedarlarından Vestel (Zorlu Holding) ile birlikte çalışma yürütülüyor.

Bugün Togg’un sosyal medya üzerinden paylaştığı görüntüler ile Vestel tarafından özel olarak üretilen şarj ünitelerinin hazır olduğu duyuruldu. 180 kW DC şarj kapasitesine sahip cihazlar, Zorlu Holding’e ait elektrikli araç şarj ağı ZES’te de kullanılan ‘EVC03 High Power’ isimli üniteyi temel alıyor.

Vestel’in şarj ünitesi, fabrika verilerine göre 200-920V gerilim aralığında çalışıyor ve sıvı soğutmalı kabloyla 500 amper akıma kadar çıkabiliyor. Togg için özel olarak üretilen cihazların çift CCS portlu olduğu anlaşılıyor. Ancak tek sokette kaç kW şarj kapasitesi sunabildiğini söylemek için oldukça erken. Şimdilik sadece Togg’un %20’den %80 şarja 25 dakikada ulaşabildiği biliniyor.

Trugo Şarj Ağında 600 Farklı Noktaya DC Şarj Ünitesi Kurulacak

İlk şarj ünitelerini Gemlik, Bursa’daki fabrikasına kuran Togg, yakında Türkiye’nin 81 ilinde kurulumlara başlayacak. Elektrikli araç şarj ağı işletmeciliği için Trugo adıyla yeni bir şirket kurulmuştu. Bu şirket, ülkemizdeki her şehirde yüksek hızlı DC şarj üniteleriyle hizmet vermeyi amaçlıyor.

Trafik yoğunluğuna bağlı olarak 25 ile 50 kilometre aralıklarla Türkiye’nin dört bir yanında 600 lokasyona şarj istasyonu inşa edeceği belirtilen Trugo, toplam 1.000 adet DC ünite kurulumu yapacak. Böylece yerli otomobil için Türkiye’nin şarj altyapısına 2.000 yeni soket eklenmiş olacak.

İstasyon kurulumları Mart 2023’te satışa çıkacak olan yerli otomobille birlikte daha da hızlanacak. Togg’un şarj sürecinde tak&şarj et (Plug&Charge) teknolojisini kullanıp kullanmayacağını ise zaman gösterecek. ABD ve Avrupa’da hızla yaygınlaşan teknoloji, istasyonun aktive edilmesine ve uygulamadan onay verilmesine ihtiyaç olmadan hızlıca şarj başlatılabilmesini sağlıyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar