NIO

Dünyanın en büyük pil üreticisi batarya değişim istasyonları kuracak

Dünyanın en büyük pil üreticisi CATL, elektrikli araçlar için batarya değişim istasyonları kuracak. EVOGO markasıyla 10 şehirde hizmet vermeye başlayacak.

Bilal Akgunduz

18 Ocak 2022 14:16
Son Güncelleme: 18 Ocak 2022 14:16
2
CATL-EVOGO-Swap-station

Batarya değişim teknolojilerinde Çin sektörün bir numarası konumunda. Çin hükümeti, teşviklerle firmaları batarya değişim teknolojileri geliştirmeye itiyor ve sonuçlarını da alıyor. Bugün itibarıyla dünyada en çok batarya değişim istasyonuna sahip ülke olan Çin’de NIO firması öne çıkıyor. Elektrikli araç sektörünün önemli ismi CATL de yakında bu alanda faaliyet göstermeye başlayacak.

Ningbo merkezli CATL, EVOGO adıyla yeni bir marka oluşturduğunu ve elektrikli otomobiller için batarya değişim hizmetleri sunacağını açıkladı. Firma, Aralık 2021’de Çin’in Guizhou bölge yönetimiyle batarya değişim istasyonları konusunda işbirliği anlaşması yapmıştı. EVOGO servisleri ilk etapta Çin’in 10 şehrinde başlayıp tüm ülke geneline yayılacak. CATL, elektrikli araç sahiplerinin bir dakikadan kısa sürede batarya değişimi yapabileceği bir servis sunacak.

CATL firmasının bu alandaki en büyük rakibi NIO. Bir elektrikli otomobil girşimi olan NIO, halihazırda 750’den fazla batarya değişim istasyonu işletiyor. Kısa süre önce Norveç’te ilk istasyonlarını açan şirket, sene sonuna kadar toplam istasyon sayısını 1300’e çıkarmayı planlıyor.

Geely de batarya değişim istasyonları kuracak

Geely de batarya değişim teknolojilerine yatırım yapıyor. Geçtiğimiz yıl Lifan Group ile ortaklık kurduğunu açıklayan firma, 600 milyon yuan (~95 milyon dolar) sermaye ile Çin’in dört bir tarafında batarya değişim istasyonları kuracak. İlerleyen dönemde Geely bünyesindeki Volvo, Zeekr, Lynk&Co gibi markaların değiştirilebilir batarya pakedine sahip modeller geliştireceği öngörülüyor. Bu araçların kullanacağı istasyonların 2025’e gelindiğinde 5 bini aşması bekleniyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar