Tesla

Elektrikli Araçlar Çevreye Zararlı Mı?

Sıfır emisyon batarya fabrikaları ve daha çevreci batarya materyali rafineri süreçlerinin yaygınlaşmasıyla elektrikli araçların yola çıktığı ilk gün bile daha çevreci olabilmesi mümkün.

Bilal Akgunduz

6 Ekim 2023 07:55
Son Güncelleme: 6 Ekim 2023 08:57
2
porsche

Yapılan son çalışmaya göre elektrikli araçların karbon emisyonu benzinli araçlara kıyasla %58 daha düşük!

🚗Araştırmada, muadil benzinli ve elektrikli otomobillerin her yıl ortalama 23.000 km yol katedip 18 yılda faydalı ömrünü tamamladığı varsayılmış. Bunun sonucunda ABD’de bir elektrikli araç 42 ton karbon salımına sebep olurken benzinli araçta emisyon 100 tonu buluyor.

💨Elektrik üretiminde tamamen yenilenebilir kaynaklara geçildiğinde elektrikli aracın toplam emisyonu %89 azalmış olacak!

🔋Karbon emisyonu hesaplanırken aracın gövde, motor, batarya üretimi dışında benzinlide yakıtın kuyudan akaryakıt tankına ve oradan tekere kadarki emisyonu, elektriklide ise batarya malzemeleri ile motordaki nadir elementlerin madenciliğinden işlenmesine kadar tüm süreçlerdeki çevreye zarar hesaplanmış.

🟢ABD dışında Çin, Almanya ve Hindistan’da üretilip kullanılacak araçların emisyonu da araştırmaya dahil edilmiş. Tabloda Almanya’nın yenilenebilir enerji kaynakları ağırlıklı elektrik üretimi sayesinde öne çıktığı görülüyor. Ancak batarya üretiminde malzemelerin ithal edilecek olması Almanya ve ABD’de batarya kaynaklı emisyonu ciddi şekilde artırıyor.

🟢Sonuç olarak bu araştırma, genel anlayışın aksine bugün bile elektrikli araçların üretiminde karbon emisyonu seviyesinin içten yanmalıdan farklı olmadığı, elektriklilerin yola çıktıklarında ise ciddi şekilde çevre kirliliğini düşürmeye katkı sağladığı görülüyor.

🔋Sıfır emisyon batarya fabrikaları ve daha çevreci batarya materyali rafineri süreçlerinin yaygınlaşmasıyla elektrikli araçların yola çıktığı ilk gün bile daha çevreci olabilmesi mümkün.

Kaynak: Rystad Energy – Driving the energy transition, EVs are simply better for the environment

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar