Tesla

Elektrikli Araçlarda Isı Pompasınanın Önemi!

Elektrikli araçlarda ısı pompasına ne gerek var?

Sadrettin Akpınar

8 Ocak 2024 21:07
Son Güncelleme: 8 Ocak 2024 21:07
2
tesla-model-x-ski-snowboard-rack

🔥Soğuk havada çok daha az enerjiyle ısınma sağlamaktadır.

Özet: Kışın soğuk kabin ve bataryayı daha hızlı ısıtmak, aracın farklı kısımlarında ortaya çıkan atık ısıyı toplamak, sıcak havada DC şarjın bataryaya etkisini düşürüp şarj hızını daha yüksek tutmak, farklı ısı ihtiyacı ve iklim şartları için farklı termal sistem modları oluşturup adaptif ısı yönetimi gerçekleştirmek.

🔋Isı pompası, bataryanın soğuk havada en hızlı şekilde ısıtılabilmesini, sıcak havada ve DC şarj sırasında oluşan ısının en efektif şekilde transfer edilebilmesini sağlıyor ve böylece batarya ömrünü uzatıyor, sıcak havada şarj hızı ortalamasını artırıyor.

✅PTC ısıtıcının aksine bir ısı üretici değil ısı transfer sistemi olan ısı pompası, havadan veya aracın batarya, motor, inverter vb. sistemlerinden ısı toplayıp 1 kWh enerji harcayarak 4 kWh ısı ortaya çıkarabiliyor. PTC ısıtıcılı sistem 0 derecede 1 kW üstü güç ihtiyacına sahipken ısı pompalı sistemde bu ortalama 0,5 kW altına düşmektedir.

🟢Yeni nesil ısı pompalarında propan kullanımı sayesinde sistem büyüklüğü azalıyor, ağırlık düşüyor ve propanın %50 daha yüksek ısı depolama kapasitesi sayesinde enerji sarfiyatı da düşüyor ve termal sistemin verimliliği artıyor. Çinli firmalar, -40 derecede bile enerji tüketimini düşüren ısı pompalı sistemler geliştirmiş durumda.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar