Ford

Ford, Almanya’daki Fabrikasını Kapatabilir!

Ford, Çinli yatırımcılarla yapılan görüşmelerin başarısız olması sonrasında Almanya’daki fabrikasını kapatma riskiyle karşı karşıya.

Soner Erucar

11 Ekim 2023 16:30
Son Güncelleme: 11 Ekim 2023 17:30
2
Ford_Fabrika_3

Ford, Almanya’daki fabrikasını kapatma riskiyle karşı karşıya!

Ünlü araba üreticisi Ford, Çinli bir yatırımcıyla Almanya’da yer alan fabrikasının satışı için gerçekleştirdiği görüşmelerin olumsuz gitmesi üzerine farklı bir yol izlemeye karar verdi. Fabrika, 2025 yılı içerisinde ya kapatılacak ya da teknoloji merkezine dönüştürülecek.

Önümüzdeki yıl Avrupa pazarında yedi elektrikli aracı piyasaya sürmeyi planlayan Ford, maliyetleri düşürmek ve 2030 yılı sonrasında kıtada yalnızca elektrikli otomobil satmaya odaklanmak amacıyla Avrupa’daki üretim ağını daraltıyor.

Almanya’nın Saarlouis kentinde bulunan fabrika, şirketin 2025 yılında üretimden kaldıracağı Ford Focus modelinin üretimini gerçekleştiriyor. Elektrikli versiyonu gelmeyecek model için bölgede üretime yönelik bir fabrikanın yer almasının bile gereksiz gözüktüğü ifade ediliyor. Bu bağlamda Almanya’daki fabrikanın varlığı şirket yönetimi için büyük bir soru işareti olarak duruyor.

Süreç içerisinde Çinli yatırımcı tarafından yürütülen fizibilite çalışması kapsamında fabrikanın üretime devam etmesinin isabetli karar olmadığı, bu kapsamda da yatırımcının geri çekildiği bildirildi. Ford tarafından yapılan açıklamalarda görüşmelerin yapıldığı şirketin ismi paylaşılmasa da süreci takip eden kaynaklar bu yatırımcının Çinli bir otomobil üreticisi olduğunu aktardı. Zira fabrikayla ilgilenen 15 potansiyel yatırımcı arasında BYD gibi firmaların yer alması bu çıkarımı kuvvetlendiren detaylar olarak öne çıkıyor.

Fabrikanın bir teknoloji merkezine dönüştürülme fikri halihazırda çalışmakta olan 4400 çalışanın yaklaşık 1000 kadarını işten çıkarmadan değerlendirmek isteyen Ford yönetimi için uygun bir karar gibi gözüküyor.

Saarlouis’teki fabrika için sonun başlangıcı, Ford’un yeni nesil elektrikli otomobillerini üretmek üzere İspanya’nın Valencia kentindeki üretim merkezini seçmesiyle 2022 yılında başladı. Fabrikadaki işçileri temsil eden ve işten atılacak işçileri koruyacak toplu bir iş sözleşmesi oluşturmaya çalışan sendika, haber karşısında öfkesini ve hayal kırıklığını dile getirerek bu kadar çok çalışanın işini kaybetmesi halinde bu hamlenin Ford için “pahalıya” patlayacağı tehdidinde bulundu.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar