Togg

Kontrolmatik, 279 Milyon Dolar Yatırımla ABD’de Batarya Fabrikası Kuruyor

Kontrolmatik, Ankara’daki ilk batarya fabrikasının ardından bu defa ABD’nin Güney Karolina eyaletine LFP hücre ve batarya fabrikası açacak.

Bilal Akgunduz

13 Aralık 2022 04:11
Son Güncelleme: 13 Aralık 2022 04:12
2
kontrolmatik-pil-fabrika-tasarim-1

Türkiye’de lityum iyon batarya hücresi üretmek üzere ilk yatırımlardan birine imza atan Kontrolmatik, bu defa ABD’de üretim için kolları sıvadı. Güney Karolina eyaletinden 127 milyon dolarlık teşvik alan şirket, Colleton County’de yıllık kapasitesi 3 GWh’yi bulacak bir batarya hücresi ve enerji depolama çözümleri fabrikası inşa edecek.

İlgili Haber: Kontrolmatik’in lityum pil fabrika temel atma töreni gerçekleşti

Kontrolmatik’in 279 milyon dolar yatırım yapacağı ABD fabrikası, kurulacağı eyaletten 320 bin metrekarelik arazinin 160 bin metrekaresini bedelsiz tahsis olarak alacak. Gelir vergisi, satış vergisi ve emlak vergisi gibi vergilerde muafiyetten yararlanacak, personel istihdamı ve altyapı için nakit hibe desteği alacak. Ayrıca fabrika faaliyette olduğu müddetçe hammadde ve elektrik alımında destekten faydalanacak.

Batarya faaliyetlerini Pomega Energy markası altında yürüten Kontrolmatik, eyalet teşviği alarak ABD’nin Enflasyonu Düşürme Yasası (IRA) kapsamında pil hücresi üretiminde kWh başı 35 dolar ve batarya paket üretiminde kWh başı 10 dolar olmak üzere iki önemli desteğinden yararlanmaya da hak kazanmış oldu. Bu destekle birlikte 2032’ye kadar Kontrolmatik’in toplam 1 milyar dolardan fazla teşvik alacağı tahmin ediliyor.

LFP Katotlu Pil Hücreleri Üretecek

Yerli pil üreticimiz, Ankara’da kurduğu fabrikada olduğu gibi ABD’de de LFP katotlu pil hücreleri üretecek. Elektrikli araçlardan daha ziyade enerji depolama çözümlerinde tercih edilen LFP hücreler, hem maliyet avantajı hem de NMC hücrelere kıyasla daha güvenli olmaları sayesinde enerji santrallerinde sıklıkla kullanılıyor.

ABD fabrikasının ilk fazı 2024 ikinci yarısında tamamlanacak ve üretim başlayacak. Türkiye’deki ekibini ar-ge sürecinde ABD’ye entegre edeceğini belirten Kontrolmatik, Türkiye fabrikasında ise Nisan 2023’te üretime geçmeyi planlıyor. Polatlı OSB’deki tesisin üç fazı da tamamlandığında kapasite 2,25 GWh seviyesine ulaşacak.

Henüz üreteceği pil hücrelerinin kimyasal yapısı, enerji yoğunluğu ve kullanılacağı alanlar hakkında açıklama yapmayan Kontrolmatik, bir taraftan da ülkemizde yenilenebilir enerji santralleri için enerji depolama ünitelerinin kurulumunu gerçekleştiriyor. Şimdilik ithal pil hücreleri kullanılarak gerçekleştirilen kurulumlarda 2023 sonrası yerli üretim hücrelere geçilmesi bekleniyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar