Tesla

Küresel Elektrikli Araç Pazarının Lideri Kim?

Hafta sonu açıklanan verilere göre Tesla, 2023 ilk yarısında 889.015 tamamen elektrikli araç satışı gerçekleştirdi.

Bilal Akgunduz

3 Temmuz 2023 10:20
Son Güncelleme: 3 Temmuz 2023 13:29
2
denza-n7-dimensions-21

Tesla ile BYD arasındaki elektrikli araç rekabeti kızışıyor. Her iki marka da rakiplerine kıyasla çok daha hızlı büyüyerek satışlar noktasında arayı açmış durumda. Ancak kimin sektör lideri olduğuna dair kafa karışıklığı söz konusu.

Bazı kaynaklar BYD’yi elektrikli araç dünyasının yeni lideri olarak lanse etse de Elon Musk’ın firması hâlâ açık ara satış şampiyonu. Hafta sonu açıklanan verilere göre Tesla, 2023 ilk yarısında 889.015 tamamen elektrikli araç satışı gerçekleştirdi. BYD’de ise bu sayı 616.810 olarak açıklandı.

Yaşanan karmaşanın nedeni, BYD’nin geçen yıl benzinli/dizel ve hibrit araç satışına son vermesi. Bu sebeple tüm satışların elektrikli olduğu varsayılıyor. Ancak 2023’ün ilk altı ayında 1,2 milyon satış gerçekleştiren firma, araçlarının yarısında tamamen elektrikli sistem kullanırken diğer yarısında prizli hibrit, yani yine içten yanmalı motora sahip bir güç grubuna yer veriyor. Bazı kaynakların prizli hibrit araçları elektrikli araç sınıfında değerlendirmesi lider kargaşasına sebep oluyor.

Tesla şimdilik liderlik koltuğunda oturuyor olsa da BYD’nin ona yetişmesi pek uzun sürmeyecek gibi görünüyor. 2023 hedefi 3 milyon araç satmak olan Çinli dev, yaklaşık 1,5 milyon tamamen elektrikli araç satışıyla Tesla’nın 2 milyon seviyesinde olması beklenen satış hacmine hiç olmadığı kadar yaklaşmış olacak.

Lider değişiminin ise 2024’te gerçekleşmesine kesin gözüyle bakılıyor. Tesla’nın yeniden liderliğe yükselmesi için 25 bin dolar bandında fiyatlanacak Model 2’yi bir an önce hacimli üretime hazır hale getirmesi gerekiyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar