Mercedes

Mercedes Kendi Yüksek Hızlı Elektrikli Araç Şarj Ağını Kuruyor

Mercedes, 350 kW yüksek hızlı DC şarj ünitelerinden oluşan dev bir elektrikli araç şarj ağı kuracağını açıkladı.

Bilal Akgunduz

6 Ocak 2023 10:20
Son Güncelleme: 6 Ocak 2023 12:21
2
mercedes-dc-sarj-gunes-enerjisi

Mercedes-Benz, elektrikli otomobil dönüşümünü desteklemek üzere milyarlarca avro yatırımla şarj ağı kuracak. ABD’de düzenlenen tüketici elektroniği fuarı CES 2023 kapsamında yapılan açıklamada, 2030’a kadar dünyanın dört bir yanında 10.000’den fazla şarj ünitesinin kurulacağı müjdelendi.

Alman otomotiv devinin şarj ağı, düşük kapasiteli AC üniteler yerine tamamen yüksek hızlı şarj ekipmanlarıyla dolu olacak. 350 kW hıza kadar destek sunacak üniteler, 4’lü, 12’li ve hatta 30’lu şekilde binlerce istasyona yerleştirilecek. Firmanın halihazırda en gelişmiş elektrikli otomobili olan EQS, 200 kW DC şarj hızına destek sunuyor. Mercedes’in gelecek modellerinde 800V mimariye geçerek şarj hızını 350 kW’a kadar çıkarması bekleniyor.

Elektrikli Mercedes Sürücüleri Rezervasyon Yapabilecek

İlk şarj istasyonlarını bu yıl Kuzey Amerika’da kurmaya başlayacak olan Mercedes, bölgede 2027’ye kadar 400 istasyonda toplam 2.500 şarj ünitesini faaliyete geçirmeyi planlıyor. ChargePoint ile şarj cihazı tedariği konusunda iş birliğine giden şirket, ayrıca Kuzey Amerika’daki şarj altyapısı için harcayacağı 1 milyar avrodan fazla tutar için de dev bir enerji şirketiyle yarı yarıya ortaklık kurdu.

Amerika’nın en büyük güneş enerjisi santrali ve enerji depolama sistemi işletmecilerinden MN8 Energy, hem Mercedes’in şarj ağına temiz enerji sağlamış olacak hem de bu devasa yatırıma ortak olacak.

Markaya özel hizmet vermeyip tüm elektrikli araç sürücülerine açık olacak dev şarj ağı, Mercedes sürücülerine bazı ayrıcalıklar da tanıyacak. Şarj için soket rezervasyonu yapabilecek elektrikli Mercedes sahipleri, hızlıca Mercedes me Charging uygulaması üzerinden rotası üzerindeki uygun şarj noktalarına rezervasyon oluşturabilecek.

Yatırım kapsamında kurulacak yüksek hızlı şarj ünitelerinin dörtte birini ABD ve Kanada’ya kuracak olan Mercedes, geri kalan ünitelerin büyük bölümünü ise Avrupa ve Çin’de kullanıma sunacak. Türkiye de Mercedes’in şarj ağından nasibini alacak ülkeler arasında yer alabilir.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar