Tesla

Tesla, Giga Texas’ta Üretilen Model Y’lerin Teslimatı için Son Onayı Bekliyor

ABD’de Çevre Koruma Ajansı (EPA), Tesla’nın Giga Texas’ta üretilen Model Y’lerin teslimatına başlamak için onay beklediğini doğruladı. 4680 pilli yeni Tesla’lar çok yakında yollarda olacak.

Bilal Akgunduz

28 Şubat 2022 23:38
Son Güncelleme: 28 Şubat 2022 23:38
2
tesla-giga-texas-

Teslarati’nin ulaştığı ABD’deki Çevre Koruma Ajansı (EPA), Tesla’nın Giga Texas’ta üretilen Model Y’lerin teslimatına resmen başlayabilmesi için nihai onayı beklediğini doğruladı. Firma, 26 Ocak’ta yaptığı açıklamada EPA’dan gelecek sertifikayı beklediğini açıklamıştı.

Tesla, Togg fabrikası ile aynı dönemde inşaatı başlayan yeni Gigafactory’de ürettiği Model Y’lerin teslimatına resmen başlayabilmek için EPA onayı bekliyor. Giga Texas’ın önünde teslimata hazır bir şekilde bekleyen Model Y’ler şu anda kullanımda olanlardan çok daha farklı.

Teksas üretimi Tesla Model Y, yeni nesil yapısal batarya paketine sahip olması nedeniyle var olan sertifikalar dışında yeni bir EPA onayına ihtiyaç duyuyor. Texas yapımı Model Y’ler, resmi olarak satılıp teslim edilmeden önce gerekli olan Uygunluk Sertifikası’na (Certificate of Conformity) henüz sahip değil. Ayrıntılarla ilgili EPA’ya ulaşan Teslarati, EPA’dan gelecek son bir onaydan sonra teslimatların resmen başlayacağını belirtti.

Uygunluk sertifikası, üretilen aracın ticaret akışına girebileceğini belirten EPA onayı olarak düşünülebilir. Verilen sertifika yalnızca bir model yılını kapsarken onayın verilebilmesi için tüm yeni araçlar EPA tarafında Michigan’da teste tabi tutulmakta.

4680 Pile Sahip Tesla Model Y Geliyor

Her ne kadar açıklamada 2022 çıkışlı Model Y’lerin RWD, Performance ve Long Range opsiyonlarının 2021 yılında Uygunluk Sertifikası’nı aldığı belirtilse de bahsi geçen nihai sertifikanın bu modelde kullanılmaya başlanan yeni nesil batarya paketi ile alakalı olduğu düşünülmekte. EPA tarafından Teslarati’ye yapılan açıklamada üretim alanlarında veya tesis konumlarındaki değişikliklerden ziyade aracın kendisinde bir değişiklik olduğunda yeniden sertifikasyon süreci gerektiği belirtildi.

Yeniden sertifika sürecinin en önemli sebebi olan 4680 piller, 2020’de Tesla tarafından lanse edilmişti. Elektrikli araçların maliyetini düşürüp menzilini artıracak tarzda geliştirilen pil, doğrudan aracın şasisinin bir parçası olacak batarya paketi içerisine yerleştiriliyor. Ciddi bir yapısal değişiklik yaşayan Model Y, haliyle tekrar tip onayı almak zorunda. Sürecin kısa zaman içerisinde neticelenmesi bekleniyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar