Tesla

Tesla, Otomobil Üretiminde Yeni Standardı Belirliyor!

Tesla, tek parça şasi ve ‘unboxed’ yaklaşımı sayesinde elektrikli araç üretiminde yeni endüstri standardını oluşturuyor.

Bilal Akgunduz

6 Kasım 2023 13:26
Son Güncelleme: 6 Kasım 2023 14:27
2
model-y-structural-battery-4680

Financial Times’ın gündeme taşıdığı Toyota-Tesla rekabetinde, Elon Musk’ın otomobil üretimindeki devrimi dikkat çekiyor. Haberde görüş belirten uzmanlara göre Tesla, tek parça şasi ve ‘unboxed’ yaklaşımı sayesinde elektrikli araç üretiminde yeni endüstri standardını oluşturuyor.

🚗Araç şasisini meydana getirecek yüzlerce parça tasarlamak yerine dev alüminyum döküm makineleri ile ön ve arka şasiyi tek parçada üretmeyi başaran Tesla, bu tasarımıyla Çinli üreticiler başta olmak üzere BMW, Volvo, Toyota, Volkswagen ve Hyundai gibi dünya devlerini etkilemeyi başardı.

🟢Daha küçük bir fabrika alanında, daha az ekipman ve personel/robot kol ile daha kısa sürede otomobil üretmeyi mümkün kılan tek parça şasi, bir sonraki seviyede araç montajında uzun yıllardır sektörün takip ettiği Toyota yaklaşımı yerine daha verimli bir yönteme geçişe de vesile olacak.

⚡Elon Musk’ın sene başında üçüncü nesil araç platformu tanıtımında paylaştığı ‘unboxed’ yöntemi, bir aracın üretimi sırasında aynı anda daha fazla personelin çalışma süresini daha verimli kullanarak operasyon yürütmesine olanak tanıyor.

🔋Haber görselinde de anlatılan Tesla usulü araç montajında, tek parça halinde üretilen ön ve arka şasiler üzerinde çalışma yürütülürken yapısal batarya paketinin üzerine koltuk ve döşemeler montajlanıyor. Eşzamanlı olarak cam tavanın hazırlandığı ve bu dört bileşenin öncesinden boyanmış gövdeye monte edildiği yaklaşımda, mevcut otomobil montaj hattındaki boya öncesi ve sonrası montaj/demontaj döngüsüne gerek kalmıyor, aracın farklı kısımları üzerinde eşzamanlı daha fazla personel çalıştığı için montajın tamamlanma süresi ciddi şekilde kısalıyor.

🟢Tesla, bu yöntemi 2025 ve sonrası tüm araç şasisini ve bazı gövde elemanlarını 18-20 bin ton baskı kuvvetine sahip yüzlerce tonluk döküm makineleriyle tek seferde üreteceği şasiye de uyarlamak istiyor. 25 bin avroluk Tesla’nın üretimde sağlanan bu ve benzeri tasarruflar sayesinde rakiplerinden çok daha gelişmiş bir donanım ve yazılım ile piyasaya sürülmesi mümkün olacak.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar